Soomlaste toetus Euroopa Liidule langeb

Soomlaste toetus Euroopa Liidu suhtes on võrreldes eelmise sügisega langenud 3 protsendipunkti võrra 57% peale, selgub värskest Eurobaromeetri uuringust. Toetus on sama suur kui 1994. aasta rahvahääletuse ajal.

Euroopa Liidus tervikuna inimeste toetus liidule kasvab. Euroopas Liidus peab liitu heaks asjaks samuti 57% inimestest, mis on 4 protsendipunkti enam kui läinud sügisel.

Euroopa Parlamendi poolt tellitud küsitlusest selgus, et toetus liidule on ELi elanike seas kokku sama suur kui 2007. aastal enne kriisi. Samas kümnes riigis 28-st on toetus liidule alla poole. Tšehhis, Kreekas ja Itaalias toetab Euroopa Liitu vaid kolmandik elanikest.

Suurim toetus, ligi 80% on Euroopa Liidule Luksemburgis, Hollandis ja Saksamaal.

Küsitluse järgi leiab 43% elanikest, et nende arvamusega Euroopa Liidus arvestatakse. Võrreldes sügisega on selliste inimeste hulk kasvanud 6 protsendipunkti võrra, mis on kõrgeim tase alates 2007. aastast.

Soomlastest arvab 56%, et neil on võimalus Euroopa Liidu asjades kaasa rääkida. Koduste asjade puhul leiab 86% soomlastest, et neil on võimalus kaasa rääkida.

Soomlastest 75% leiab, et Soomel on võimalus kaasa rääkida Euroopa Liidu asjades. Euroopa Liidus arvab seda oma koduriigi kohta 63% inimestest.

Nii Soome kui teiste Euroopa Liidu maade elanikud soovivad, et EL tegeleks teatud asjadega rohkem. Näiteks soomlastest 74-80% tahab, et Euroopa Liit tegeleks rohkem terrorismi vastase võitlusega, tööpuudusega, maksupettustega, samuti demokraatia ja rahu edendamise ning keskkonnakaitsega terves maailmas.

Soomlaste vaade majandusele on parem kui mujal Euroopa Liidus. Soomlastest 35% leiab, et majandus on pööramas kasvule, samas kui mujal Euroopa Liidus arvab nõnda 22% inimestest.

Euroopa Liidu elanikest 30% arvab, et kriis kestab veel aastaid, Soomes mõtleb nii ainult 15%.

Kommentaarid
(Külastatud 226 korda, 1 külastust täna)