Soomlased on aus rahvas

Soomet külastav Hiina president Xi Jinpeng ütles ajalehele Helsinki Times antud intervjuus, et on käinud varem Soomes kaks korda ja temast on saanud Soome fänn. Ta ütles, et soomlased on lahke ja aus rahvas.

Xi on kahtlemata palju näinud ja palju reisinud mees ning olulistes asjades suure tõenäosusega ei eksi. Tõesti, need kes maailmas ringi käinud võivad ilmeksimatult öelda, et soomlased, olgu nad külmad ja osavõtmatud, aga nad on üdini ausad. Sellist ausust nagu Soomes maailmas tänapäeval naljalt ei kohta. Ja soomlastel pole see ausus seotud karmide seadustega, stiilis et vargal lüüakse käsi maha või valetaja puuakse üles. Kaugel sellest. Soome karistuspoliitika on üks leebemaid kogu maailmas. Nii uskumatu kui see ka pole, siis see ausus tuleb soomlastel seest. See on üks osa soomlaste nn sisu-st.

Tõsi on see, et välismaal on soomlased veidi teistsugused, seal kohtab nende puhul valetamist ja vassimist, aga nagu soomlased selle kohta ütlevad, maassa maan tavalla. Selleks, et mujal hakkama saada, tuleb käituda nii nagu teised käituvad. Seetõttu käituvad Soome ettevõtjad näiteks Eestis teistmoodi kui nad käituvad kodus.

Ausus on viimasel ajal maailmas eriti hinnas, sest seda, ausust on üha vähem. Ringi reisinud inimesed teavad, et turistid saavad igal pool petta. Petetakse nii, et silm ka ei pilgu. Näiteks Eestis vohab pettus otse Tallinna sadamas, kuhu saabub valdav enamus turiste. Ja esimene mulje või kogemus, mis nad Eestist saavad, on pettus. Ühelt poolt pole ses midagi imelikku, sest turistid saavad petta pea igal pool. Näiteks islamimaades on uskumatute petmine lausa auasi. Aga sellevõrra paistab Soome rohkem teiste seast välja, kuna Soomes on pettasaamine sama haruldane kui mõnes muus riigis on ausus.

Pole siis ime, et Soomel on maailmas palju sõpru. Hiina president külastas Soomet enne USA-visiiti. Soomet hinnatakse USA-s rohkem kui Eestit, kuigi Eesti on viimastel aastatel USA heaks palju rohkem ära teinud. Eks sel ole omad põhjused. Sõpru valitakse eelkõige nende inimeste hulgast, kes on ausad. Sama kehtib ka riikide ja rahvaste kohta.

Kommentaarid
(Külastatud 806 korda, 1 külastust täna)