Soomes veeti maailma pikimat purjekat

Põhja-Soomes veeti eile mööda maanteed maailma pikimat ühemastilist purjejahti. 54-meetrine alus veeti Baltic Yachts’i Pohjanmaal asuvast Bosundi töökojast Pietarsaari sadamasse.

Soome firma Baltic Yachts on maailma suurim purjekate valmistaja. Kohalik kohvik Strandis Larsmo pani video jahi liikumisest üles oma Facebooki küljele.

Baltic Yachtsi juhataja Sam Stenberg ütles ajalehele Helsingin Sanomat, et tegemist oli Baltic 175 Pink Gin VI purjekaga, mida on ehitatud 3,5 aastat. Kiil pannakse laevale külge järgmisel nädalal. Vette lastakse laev 12. mail ning mai lõpus-juuni algul on proovisõidud.

Laeva ostja on Baltic Yachtsi sakslasest põhiomanik Hans-Georg Näder, kelle firma Ottobock-Gruppe omandas 80% osaluse laevatehases 2013. aastal. Ottobock-Gruppe tegeleb ortopeediliste abivahendite valmistamisega.

Pink Gin VI on juba kuues purjekas, mille Näder tehaselt ostab. Algul ostis ta ettevõttest purjekaid, siis ettevõtte enda.

Stenberg ütles, et sakslane hindab eelkõige põhjamaist laevaehituse oskust, kus kõik tehakse otsast lõpuni käsitsi. Masinatega ei tehta midagi. Firma töötajad on teise ja kolmenda põlve laevaehitajad.

Pink Gin VI pikkus on 175 jalga ja selle masti kõrgus on 54 meetrit merepinnast. Purje pind on mitu tuhat ruutmeetrit ja tippkiirus üle 20 sõlme.

Stenberg ütles, et alus järgib ettevõtte motot: kerge, tugev ja kiire. Laeva kere ja mast on valmistatud süsinikkiust. Baltic Yachtsi purjekate ostjad hindavad luksust ning purjetavad kõvasti, et võita kõik võistlused.

Aluste hinda Baltic Yachts ei avalikusta, aga aastas paar purjekat valmistava ettevõtte möödunud aasta käive oli 44 miljonit eurot. Tellimusi on ettevõttel kuni 2019-2020. aastani. Uusi töötajaid on juurde võetud viimsed neli aastat. Ettevõte alustas hiljuti ka mootorpaatide tootmist. Praegu vajab ettevõte juurde 30 uut töötajat.

54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

Perjantaina moni tiellä liikkuja Pohjanmaan rannikolla hieraisi silmiään ihmetyksestä, kun maailman suurinta yksimastoista hiilikuitukomposiitista tehtyä purjevenettä siirrettiin Baltic Yachtsin Bosundin veneveistämöltä yhtiön Pietarsaaren pääpisteeseen. Aluksen pituus on peräti 54 metriä. Paikallisen Strandis Larsmo -kahvilaravintola linkkasi Facebook-sivuilleen perjantaina videon kuljetuksesta, jossa purjevene matkaa yrityksen savustamon ohi.

Kommentaarid
(Külastatud 435 korda, 1 külastust täna)