Soomes on ligi 100 000 vaba töökohta

Soomes ootab töötajaid ligi 100 000 vaba töökohta. Töötajate puudus pole suur mitte ainult pealinna Helsingi piirkonnas, vaid ka maakondades.

Soomes on palju vabu töökohti, kuhu ei leita töötajaid, tunnistas Yle-le majandusminister Mika Lintilä. Ta ütles, et on läbi käinud kõik Soome maakonnad ning igal pool on üks ja sama jutt, et pole töötajaid.

Olukord on päris õudne, märkis minister. Tööjõu puudust on suurendanud tootmise suurenemine tööstusettevõtetes Turus ja Raumal, samuti Uusikaupunki autotehases Daimlerilt saadud uus tellimus. Metsatööstuses ja ehituses läheb samuti hästi. Autotehas värbab suve jooksul 1000 uut töötajat.

Olukorra probleemsust näitab asjaolu, et Soomes on 100 000 vaba töökohta, aga ligi 300 000 töötut. Lintilä väitel on tähtis, et tööjõu paindlikkus suureneks. Valitsus on otsinud probleemile lahendusi ja üks võimalus on inimeste elukohavahetuse ja tööle sõitmise senisest veelgi suurem toetamine.

Osa töötajaid ei leia tööd, sest töökohad asuvad kodust liiga kaugel. Mõnel alal on puudus teatud spetsialistidest. Ent töökoha kaugus pole ainus põhjus – probleemiks võivad olla raha, inimestevahelised suhted ja töö meeldivus.

Lintilä ütles, et mõelda tuleks rohkem sellele, kuidas immigrantide tööhõivet parandada, kuna Soomes on see madalam kui naaberriikides. Seadus nõuab töö vastuvõtmist, kui see on vähemalt 80 km kaugusel või kolme tunni pikkuse edasi-tagasi sõidu kaugusel. Näiteks Salo linnas on peale Nokia ja Microsofti lahkumist tuhandeid töötuid. Salost ligi 150 km kaugusel Uusikaupunkis otsitakse aga tuhandet uut töötajat. Valmet Automotive hakkab seal vamistama Mercedese uut mudelit.

Kommentaarid
(Külastatud 1,143 korda, 1 külastust täna)