Soome valimistel tõusid rohelised, langesid põlissoomlased

Soomes eile toimunud kohalike omavalitsuste valimistel parandasid oma varasemat tulemuset oluliselt rohelised, toetust kaotasid kõige rohkem põlissoomlased.

Nagu küsitlused näitasid, olid kolm suuremat erakonda Kokoomus (koonderakond), SDP (sotsid) ja Keskusta (keskerakond) küllalt tasavägised. Pealinnas Helsingis võitis ülekaalukalt Kokoomus koos linnapeakandidaadi Jan Vapaavuoriga. Helsingi hea tulemus aitas Kokoomuse võidule kogu Soome arvestuses.

Valimisaktiivsus oli Soomes 58.8%, mis on 0,5 protsendipunkti enam kui eelmistel kohalikel valimistel. Helsingis ja selle ümbruses kasvas valimisaktiivsus üle 60%.

Kuigi peaminister Juha Sipilä lootis, et tema erakonna Keskusta toetus tõuseb üle 20%, seda siiski ei juhtunud. Sipilä oli rahul ka kolmanda tulemusega, arvestades, et Keskusta kogus kõige rohkem volikogude kohti – 2823 ehk poole rohkem kui valimiste võitja Kokoomus.

Kõige suurem kaotaja neil valimistel oli põlissoomlaste erakond. Erakond kaotas oma suuruselt neljanda positsiooni. Eelvalimistel kukkus erakonna toetus kuuendaks, tahapoole rohelisi ja vasakpoolseid. Kuigi põlissoomlaste juht Timo Soini lootis, et valimispäeval toetus tõuseb, mingit imet siiski ei juhtunud. Erakond jäi samale pulgale vasakpoolsetega.

Põlissoomlaste langemist võib põhjendada asjaoluga, et Soome majandus on taas pöördumas kasvule ning põlissoomlaste loosung „Ärge lüpske meie lehma!” pole enam aktuaalne.

Kokkuvõttes aga kaotasid kõik suuremad erakonnad võrreldes eelmiste, 2012. aasta valimistega oma toetust. Samas kui tulemust parandasid rohelised, vasakpoolsed, rootslased ja kristlikud demokraadid. Rohelised esindavad Soomes liberaalset maailmavaadet, nende võit tähistab liberaalide toetuse kasvu. Jyväskyläs ja Espoos said rohelised kõige rohkem hääli.

Kokoomuse toetus oli Soome arvestuses 20,7% (-1,2% võrreldes eelmiste valimistega), SDP 19,4% (-0,2%), Keskusta 17,5% (-1,1%), rohelised 12,4% (+3,9%), põlissoomlased 8,8% (-3,5%), vasakpoolsed 8,8% (+0,8%), rootslased 4,9% (+0,2%), kristlikud demokraadid 4,1% (+0,4%) ja muud 2,1% (+0,4%).

 

Kommentaarid
(Külastatud 431 korda, 1 külastust täna)