Soome kukkus sõnavabaduse indeksis kolmandaks

Soome kukkus rahvusvahelises sõnavabaduse indeksis tänavu esimeselt kohalt kolmandaks peaministriga seotud meediaskandaali tõttu.

Soomest läksid sõnavabaduse indeksis mööda Norra ja Rootsi. Veel möödunud aastal ja aastaid enne seda oli Soome maailmas esimene.

Soomele sai saatuslikuks möödunud aasta sügisel puhkenud skandaal seoses peaminister Juha Sipiläga, kus peaminister sekkus rahvusringhäälingu tegevusse ja lasi ajakirjanikel muuta juba valminud saadet. Sellist teguviisi taunis Soomes avaliku sõna nõukogu.

Skandaali tõttu lahkus rahvusringhäälingust mitu ajakirjanikku. Peaminister Juha Sipilä jäi ametisse, aga tema toetus on langenud.

Eesti on 180 maailma riiki hõlmavas indeksis tänavu tõusnud kahe koha võrra 12. kohale. Eesti oli varem samuti eesotsas, aga kukkus teise kümnesse 2010. aastal, mil võeti vastu seadus, et ajakirjanikke võib panna vangi, kui nad ei avalikusta oma infoallikaid. Selline otsus kärpis oluliselt sõnavabadust Eestis.

Kommentaarid
(Külastatud 353 korda, 1 külastust täna)