Soome esimene satelliit Aalto-2 lendas täna taevasse

Täna lennutati USA Cape Canaverali kosmodroomilt kanderaketi Atlas V abil taevasse kosmoselaev Cygnus, mille pardal on läbi ajaloo esimene Soome satelliit Aalto-2. Satelliidi loomist juhtis Aalto Ülikoolis eesti soost teadlane Jaan Praks.

Kanderakett startis Floridast kell 18:11 Soome aja järgi (kohalik aeg kell 11:11). „Kõik läks suurepäraselt,” kommenteeris satelliidi taevasse saatmist Helsingin Sanomatele projektijuht Jaan Praks. Tema väitel olid esimesed 3-4 minutit kõige kriitilisemad.

Satelliidi valmistasid Aalto Ülikooli üliõpilased. Praks ja tudengid jälgisid raketi starti täna telesilla vahendusel.

„Nüüd on suur kergendustunne,” kommenteeris satelliidi edukat starti üks selle loojaid, Aalto Ülikooli üliõpilane Janne Kuhno. Tähtsam hetk satelliidi loojatele on selle käikulaskmine. See toimub alles kuu aja pärast.

Satelliit lendab kosmoselaevas kõigepealt rahvusvahelisse kosmosejaama. Koos Soome satelliidiga on pardal veel teisigi satelliite. Aalto-2 lennutatakse orbiidile kunagi hiljem.

Aalto-2 on nõndanimetatud nanosatelliit. Selle kaal on vaid kaks kilogrammi. Satelliidi eesmärk on teostada mõõtmisi maa atmosfääris 100-500 km kõrgusel.

http://www.hs.fi/tiede/art-2000005174217.html

Kommentaarid
(Külastatud 373 korda, 1 külastust täna)