Soome esimene satelliit Aalto-2 lendas täna taevasse

Täna lennutati USA Cape Canaverali kosmodroomilt kanderaketi Atlas V abil taevasse kosmoselaev Cygnus, mille pardal on läbi ajaloo esimene Soome satelliit Aalto-2. Satelliidi loomist juhtis Aalto Ülikoolis eesti soost teadlane Jaan Praks.

Kanderakett startis Floridast kell 18:11 Soome aja järgi (kohalik aeg kell 11:11). „Kõik läks suurepäraselt,” kommenteeris satelliidi taevasse saatmist Helsingin Sanomatele projektijuht Jaan Praks. Tema väitel olid esimesed 3-4 minutit kõige kriitilisemad.

Satelliidi valmistasid Aalto Ülikooli üliõpilased. Praks ja tudengid jälgisid raketi starti täna telesilla vahendusel.

„Nüüd on suur kergendustunne,” kommenteeris satelliidi edukat starti üks selle loojaid, Aalto Ülikooli üliõpilane Janne Kuhno. Tähtsam hetk satelliidi loojatele on selle käikulaskmine. See toimub alles kuu aja pärast.

Satelliit lendab kosmoselaevas kõigepealt rahvusvahelisse kosmosejaama. Koos Soome satelliidiga on pardal veel teisigi satelliite. Aalto-2 lennutatakse orbiidile kunagi hiljem.

Aalto-2 on nõndanimetatud nanosatelliit. Selle kaal on vaid kaks kilogrammi. Satelliidi eesmärk on teostada mõõtmisi maa atmosfääris 100-500 km kõrgusel.

Ensimmäisen suomalaisen satelliitin laukaisu tiistaina lähes varmaa

Ensimmäinen suomalainen satelliitti Aalto-2 lähtee kohti avaruutta todennäköisesti tiistai-iltana Suomen aikaa. Satelliitin lähtö Maata kiertävälle radalle on viivästynyt useaan otteeseen, mutta maanantai-iltana olosuhteet laukaisulle Yhdysvaltain avaruuskeskuksessa Cape Canaveralissa Floridassa näyttivät suotuisilta. “Sääennuste on tällä hetkellä hyvä. Laukaisu onnistuu 80 prosentin varmuudella”, sanoo satelliitin rakennustöitä Aalto-yliopistossa johtanut professori Jaan Praks.

Kommentaarid
(Külastatud 321 korda, 1 külastust täna)