Soome ametivõimud leidsid maitseainetest vähki tekitavat maalrivärvi

Soome tolli ja toiduinspektsiooni töötajad leidsid maale toodud kurkumi-, chilli ja curry-maitseainetest vähki tekitavat maalrivärvi. Lisaks leiti öko-kurkumist taimekaitsevahendite jääke.

Tegemist oli osaga rahvusvahelistest Interpoli operatsioonist Opson VI, mille käigus leiti Soomes kokku 950 kilo kahtlasi maitseaineid, vahendab Helsingin Sanomat.

Maitseainetest võetud analüüsid näitasid, et kahes chilli- ja kurkumimaitseaines oli värvainet Sudan, mida kasutatakse maalrivärvides. Sudan tekitab vähki, mistõttu seda ei tohi kasutada toiduainetes.

Lisaks tuvastati palju eksimusi toodete koostise kirjeldamisel. Näiteks ühest öko-kurkumipulbrist leiti taimekaitsevahendite jääke.

Ametivõimud eemaldasid kauplustesse jõudnud tooted müügilt.

Rahvusvaheline toidupettustele keskendunud operatsioon Opson VI viidi kokku 61 riigis läbi 1. detsembrist 2016 kuni 31. märtsini 2017. Kauplustes, sadamates, lennujaamades ja tööstusettevõtetes viidi läbi kokku 50 000 kontrolli. Kokku eemaldati käibelt 9800 tonni, 26,4 miljonit liitrit ja 13 miljonit ühikut kahjulikke toiduaineid 230 miljoni euro väärtuses. Muu hulgas korjati ära alkoholi, mineraalvett, puljongikuubikuid, mereande, oliiviõli ja lukstooteid nagu kaaviar.

Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

Suomen tulli oli viime kuukaudet mukana kansainvälisessä operaatiossa, jossa poistettiin väärennettyjä ja vaarallisia elintarvikkeita markkinoilta. Suomessa viranomaiset keskittyivät mauste-erien tarkastamiseen. Tulli ja apuna olleet Helsingin ja Vantaan kaupunkien elintarviketurvallisuusviranomaiset löysivät 16:sta tarkastetusta tavaraerästä kaikkiaan 950,5 kiloa elintarvikesäännösten vastaisia kurkuma-, curry- ja chilimausteita. Näytteistä analysoitiin väriaineet, säteilytys ja tuoteselosteen paikkansapitävyys.

Kommentaarid
(Külastatud 337 korda, 1 külastust täna)