Paljud Soome migrandid lähevad täna esimest korda valima

Täna on Soomes kohalike omavalitsuste valimised ja paljud migrandid saavad esimest korda võimaluse valima minna.

Facebookis on koguni üleval nimekiri, kelle poolt migrandid ja nende toetajad peaksid oma hääle andma.

Valima lähevad täna näiteks Espoo elanikud, 36-aastane Abdul Quddoos ja 30-aastane Iffat Saeed, vahendab Helsingin Sanomat. Valimispäev on nende jaoks suur päev, sest oma kodumaal Pakistanis nad oma usu tõttu valimas käia ei saanud. Valima võetakse kaasa ka lapsed, ühe kuu vanune Alveera, aastane Tayyab ja kolmeaastane Shanawar.

Sõber näitas neile ette, kuidas valimine käib. Hirmu ei ole, sest teekond Souka koolimajas asuvasse valimisjaoskonda kestab kõigest mõni minut.

Jaoskonda lähevad nad koos Abduli venna perega, kes sai Soomes varjupaiga mõned päevad tagasi. Nüüd saavad värsked Soome elanikud näidata valimistel oma passi. Kui valimas käidud, siis tehakse süüa ja grillitakse väljas, kui ilm lubab.

Soomes saavad kohalikel valimistel valimas käia ka täisealised varjupaiga taotlejad, kui neil on olnud Soomes elukoht kahe aasta jooksul.

Abdul ja Iffat kuuluvad ahmadiyya moslemite hulka. See on usuvähemus, keda taga kiusatakse. Pakistani põhiseaduse järgi pole ahmadiyya-usulised üldse moslemid. Nad ei saa käia mošees, palvetada ega tervitada teisi inimesi väljendiga As-salaam Alaikum. Usu tõttu on neil raske leida tööd või tegeleda ettevõtlusega.

Abdul ja Iffat said Soomest varjupaiga kolm ja pool aastat tagasi. Nad abiellusid 2013. aastal ja abielu oli suguvõsa poolt määratud. Iffat räägib, et tahaks Soomes õppida ja teha tööd. Teda huvitavad sotsiaaltöö ja sotsioloogia. Praegu on ta kolme lapsega kodune.

Naine räägib, et Soomes teda usu pärast taga ei kiusata, aga rassismi on küll. Kui ta käib lastega väljas, siis tullakse küsima, miks ta tööd ei tee. Ta vastab siis, et lapsed lähevad tööle ja ta ise ka, kui lapsed kasvavad. Ta on soovitanud ka teistel lapsi saada, kui nad tahavad, et keegi teeks tööd ka paarikümne aasta pärast.

Euroopas on ahmadiyya-usuliste keskus Inglismaa. Pakistanis on ahmadiyya-usulisi kuni üks miljon.

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005162648.html

Kommentaarid
(Külastatud 272 korda, 1 külastust täna)