Hiina president saabus riigivisiidile Soome

Maailma ühe mõjukaima riigi, maailma kõige suurema rahvaarvuga riigi ja mõned aastad tagasi majanduse suuruselt USA-st mööda läinud Hiina Rahvavabariigi president Xi Jinping saabus täna riigivisiidile Soome.

Hiina president on tunnistanud, et ta on suur Soome fänn. Ta on varem käinud Soomes kaks korda asepresidendina. Tänane visiit on esimene Hiina riigipea visiit Soome pärast paarikümne aasta pikkust pausi.

Hiina on 1,36 miljardi elanikuga maailma kõige suurema rahvaarvuga riik. Hiina läks 2014. aastal ostujõudu arvestades majanduse suuruselt mööda USA-st. Nii IMF kui Maailmapank peavad Hiinat maailma suurimaks majanduseks.

Soomes kirjutab Hiina president alla mitmetele kahe riigi koostööd puudutavatele dokumentidele.

Xi Jinping viibib koos abikaasa Peng Liyuan’iga Soomes kolm päeva. Neljapäeval sõidab ta Soomest edasi otse USA-sse Floridasse, kus kohtub esimest korda USA riigipea Donald Trumpiga.

Helsingi Vantaa lennujaamas oli Hiina presidendil vastas maamajandus- ja keskkonnaminister Kimmo Tiilikainen, kes ulatas proua Pengile lillekimbu. Proua Peng on Hiinas tunnustatud laulja ja stiili-ikoon.

Homme kohtub Xi presidendi Sauli Niinistö, Eduskunta esimehe Maria Lohela ja peaminister Juha Sipiläga.

Viimati käis Soomes riigivisiidil Hiina liider Jiang Zemin 1995. aastal.

Soomel on Hiinaga pikaajalised sidemed, mis sõlmiti 1950. aastal. Soome oli esimene lääneriik, mis sõlmis 1953. aastal Hiinaga kaubandusleppe.

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005156081.html

Kommentaarid
(Külastatud 549 korda, 1 külastust täna)