Kas Helsingi tahab kõrgepalgalised linna üürikorteritest välja tõsta?

Helsingi linn saatis üüriettevõtte Heka kaudu elanikele kirja, milles juhib tähelepanu sissetuleku piirangutele ja see on ajanud elanikud tagajalgadele.

Mitmete majade siselistis käivad sel teemal juba aktiivsed arutelud, vahendab Helsingin Sanomat. Aruteludest koorub välja hirm, et Helsingi linn on juba otsustanud vabaneda sellistest pikaajalistest üürnikest, kelle sissetulekud ületavad valitsuse poolt kehtestatud tulupiiri.

Elanikele saadetud kirjas on viidatud Juha Sipilä valitsuse kavale, mille kohaselt hakatakse alates 2019. aasta jaanuarist kontrollima iga viie aasta tagant Helsingi piirkonna elanike sissetulekuid. Kirjas pole aga lisatud seda, et valitsus pole selle kohta veel mingeid otsuseid teinud.

Soome valitsus otsustas möödunud aasta sügisel kehtestada Helsingi piirkonna uute üürimajade üürilepingutele tulupiir. Tulupiiriga tahetakse saavutada seda, et linna üürikorterid saavad omale väiksema ja keskmise sissetulekuga inimesed.

Tulupiir kehtestati alates käesolevast aastast ja see kehtib ka korterivahetajatele. Vanu üürilepinguid ei tohiks tulupiir mõjutada.

Heka juhataja Jaana Närö ütles, et Heka teeb kõik, et valitsus ei hakkaks iga viie aasta tagant üürnike tulusid kontrollima. See on nii elanike kui üürifirma huvides. Heka kardab, et kui tulu hakatakse piirama, võib tulla juurde selliseid passiivseid üürnikke, kes ei käi tööl ja pole huvitatud kõrgemast sissetulekust. Lisaks süvendab sissetulekute kontrollimine üürikorterite kui vaeste asumite mainet.

Keskkonnaministeeriumi keskkonnaosakonna juht Helena Säteri ütles, et uute üürilepingute puhul vaadatakse, kuidas aasta algusest kehtima hakanud tulupiirangu süsteem tööle hakkab. Iga viie aasta järel toimuva tulukontrolli kohta pole veel otsuseid tehtud. Mis ei tähenda, et seda võimalust tulevikus ei kasutata.

Tulude kontroll seotakse omakorda rahandusministeeriumis ette valmistatava riikliku tuluregistriga. Tuluregister hõlbustab omakorda üürnike tulude kontrollimist. Kui Soomes hakkab tööle tuluregister, siis kaalutakse, kas tulusid iga viie aasta tagant üldse kontrollima hakatakse.

Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

Monille Helsingin kaupungin vuokrataloyhtiö Hekan asukkaille lähetetty vuokrasopimusten tulorajoja koskeva kirje on hämmentänyt yhtiön vuokralaisia. HS:n tietojen mukaan esimerkiksi erään itäisessä kantakaupungissa sijaitsevan talon sisäisessä Facebook-ryhmässä on käyty aiheesta viime aikoina keskustelua. Keskustelussa osallistujat ovat pelänneet, että Heka olisi tehnyt päätöksen hankkiutua eroon sellaisista vanhoista vuokralaisista, joiden tulot ylittävät maan hallituksen määrittelemät tulorajat.

Kommentaarid
(Külastatud 333 korda, 1 külastust täna)