Helsingi politsei hoiatab vanuritelt raha välja petvate libapolitseinike eest

Helsingi politsei hoiatab libapolitseinike eest, kes telefoni teel vanuritelt raha välja petavad.

Politsei andis teada, et inimesed, kes esitlevad end politseinikena, helistavad vanuritele ja survestavad vanureid neile andma oma pangakaarti, pangakaardi numbreid või internetipanga kasutajatunnuseid.

Politsei ei küsi inimestelt mitte kunagi pangakaardi numbreid ega mitte mingeid muid numbreid, ütles Helsingi politseijaoskonna kriminaalkomissar Heikki Sandberg.

Politseinikena esinenud petised on helistanud salastatud numbrilt, väitnud end olevat politseinikud ja kõne toon on olnud nõudlik.

Viimane juhtum oli alles pühapäeva õhtul, mil politseinikuna esinenud naine helistas 1942. aastal sündinud mehele ja rääkis tagaotsitava mehe kinnivõtmisest. Selleks oli vaja mehe panga kasutajatunnuseid. Antud juhul tundus asi mehele kahtlane ja ta ei andnud värskeid kasutajatunnuseid.

Ühel teisel juhtumil helistas politseinikuna esinenud inimene ja ütles, et inimese pangakaardi andmed on kopeeritud, mistõttu peab „inimene järgima suuniseid kurjategija tabamiseks”. Libapolitseinik oli keelitanud inimest sõitma linnas teatud tänavale ja palunud jätta oma pangakaart teatud puu juurde kivi alla. Inimene tegigi nii nagu nõutud. Pärast seda oli kurjategija küsinud veel telefoni teel pangakaardi numbrit ja inimene oli ka selle öelnud. Kui libapolitseinik hakkas küsima teiste kaartide kohta, siis oli inimene aru saanud, et midagi on valesti, aga kui ta puu juurde tagasi läks, siis oli kaart sealt juba kadunud. Koju jõudes sai inimene teada, et tema pangakaarti oli juba kasutatud mitmesaja euro ulatuses. Kirjeldatud juhtum oli pühapäeval kella kolme ajal pealelõunal Toukolas. Samalaadset juhtumit kirjeldati pühapäeval ka Herttoniemis kella 11 ajal hommikul.

Politsei rõhutab eriti seda, et ametiisikud ei küsi kunagi krediitkaardi andmeid, pin-koode ega internetipanga kasutajatunnuseid telefoni teel ega muul moel. Kui keegi saab sellise telefonikõne, ei tohi mingil juhul talitada petise nõudmiste järgi, vaid sellest tuleb kohe teatada hädaabi numbril 112.

Politsei uurib pettuse juhtumeid, aga pole veel petiseid tabanud.

Kommentaarid
(Külastatud 164 korda, 1 külastust täna)