Erakordselt külm kevad jätkub – külm kestab kuni volbriööni

Erakordselt külm kevad jätkub ning külmakraade on oodata isegi volbriööni. Sarnane külm ilm on vaid korra kümne aasta jooksul, vahendab Yle.

Võrreldes tavapärasega on ilm Soomes praegu 6-7 kraadi külmem. Kõige külmem õhumass on praegu Venemaa kohal, kust ulatub külm õhk üle terve Euroopa Balkanile ja Kreekasse välja.

Lindude ränne algas tänavu sarnaselt varasemate aastatega tavapärasest varem. Kevaded on viimastel aastatel olnud varajased ja nii oli see ka tänavu. Praegune külmalaine pole juba saabunud linde mõjutanud, aga uusi linde saabub vähem. Näiteks lõuna pool on rohkem parte, kes ootavad ilma soojenemist põhja pool. Kuivõrd Lõuna-Soomes on maapind lumevaba, siis toitu lindudele jätkub. Kui aga ilm veelgi külmeneks ja maa kattub lumega, siis hakkavad linnud tuldud teed tagasi rändama. Mõned linnud ongi praegu juba põhja poolt lõunasse liikunud.

Kuigi kevad püsib külm, pole see põllumajandustöid edasi lükanud. Hernest ja kartulit on juba maha pandud ja see peaks praegust külma kannatama. Külvama on Soomes hakatud juba aprilli keskel, aga nüüd lükkub see edasi mai algusesse.

Kommentaarid
(Külastatud 437 korda, 1 külastust täna)