Eesti alkotakso juhtum sunnib Soomes seadust muutma

Eesti taustaga Alkotaxi hakkas Soomes alates 2009. aasta suvel müüma alkohoolseid jooke ja sigarette. Soome võimud panid selle tegevuse ruttu kinni, aga sellest hargnenud kohtuvaidlus viis lõpuks selleni, et Soome peab alkoholiseadust muutma.

Seadusemuudatus võimaldaks välismaalt Soome edasi müüa kuni 4,7-lise alkoholisisaldusega kääritatud jooke, kuna Euroopa Kohtu hinnangul pole see kuritegu. Soomes jääks jätkuvalt ainult Alko monopoli pärusmaaks kangemate alkohoolsete jookide müük.

Asjas tuli täna Helsingi ringkonnakohtu otsus, mille alusel peab Soomes muutma alkoholiseadust nii, et kuni 4,7-protsendilise alkoholisisaldusega kääritatud jooke ehk õlut saavad Soomes edasi müüa ka välismaised, näiteks Eesti ettevõtted. Kohtu otsuse järgi peab välismaalt kauba müümisel arvestama samade müügiaja- ja vanusepiirangutega mis kehtivad Soomes.

Soome sotsiaal- ja terviseministeerium teatas täna, et praegu on kõik veel vanaviisi, sest kohtu otsus pole veel jõustunud ja seadust pole veel muudetud.

Alkotaxi tegevuse põhimõte oli selline, et kauba eest tasuti Eesti pangaarvele ja kaup viidi üle lahe kaubikuga Soome. Ehk nii nagu talitavad iga päev sajad ja tuhanded soomlased. Seejuures pole soomlastel välismaalt alkoholi ostmine kuritegu, küll aga selle müük välismaalt Soome. Soomes tohivad praegu alkoholi müügiga tegeleda ainult Soome ettevõtted.

Euroopa Kohus tegi 2015. aasta 12. novembril otsuse asjas, mille kohaselt veebisaidi alkotaxi.eu kaudu alkotaksot pidanud firma European Investment Group OÜ (EIG) esindaja Valev Visnapuu vaidles Soome tolliga selle üle, kas üle piiri on võimalik alkohoolseid jooke müüa või mitte.

EIG müüs kohtumaterjalide põhjal ajavahemikul 24. juunist kuni 18. augustini 2009 Soome 4 507,30 liitrit õlut, 1 499,40 liitrit siidrit, 238,70 liitrit veini ja 3450,30 liitrit kangeid alkohoolseid jooke. Tasumata alkoholiaktsiisi summa oli 23144,89 eurot ja tasumata joogipakendimaksu summa 5233,52 eurot, kokku 28 378,40 eurot. Kohus mõistis Visnapuule raskendavatel asjaoludel toimepandud maksupettuse ja alkoholialaste õigusaktide rikkumise eest karistusena kaheksa kuu pikkuse tingimisi vangistuse. Lisaks mõisteti Visnapuult välja Soome riigile tasumata jäetud maksud 28 378,40 eurot koos intressiga, samuti kohtukulud.

Kuivõrd Visnapuu vaidles sellele vastu, esitas Helsingi ringkonnakohus järelpärimise Euroopa Kohtule. Täna tegi ringkonnakohus Euroopa Kohtult saadud suuniste põhjal otsuse, millega vähendas muu hulgas Visnapuule määratud 8-kuulist tingimisi karistust kahe kuu võrra.

Kommentaarid
(Külastatud 1,193 korda, 1 külastust täna)