Uued liiklusveamaksud tulid avalikuks: 5 km/h kiiruseületamise eest juba 70 eurot

Soomes kaob senine liiklustrahvide süsteem ja asemele tulevad liiklusveamaksud. Valitsusel on vastav liiklusseaduse eelnõu valmis, see on kooskõlastusringil ja saadetakse sügisel parlamendile kinnitamiseks.

Uue süsteemi järgi ei maksa autojuhid enam liiklustrahve, vaid neilt küsitakse liiklusveamaksu, vahendab Ilta-Sanomat. Varem sõltus trahvi suurus inimese sissetulekust, nüüd tuleb kõigile ühesugune maks. Maksu suurus on 20-400 eurot olenevalt rikkumise ulatusest.

Näiteks 5 km/h kiiruseületamise eest peab maksma linnas 70 eurot ja maanteel 50 eurot. 26-30 km/h kiiruseületamise eest tuleb tasuda 400 eurot. Kui kiirus on suurem, järgneb tavapärane trahvimenetlus.

Autojuhile võib 70 eurot maksu määrata näiteks turvavööta sõitmise eest või kui lapsel pole turvatooli. 100 eurot maksu võib määrata autoroolis mobiiltelefon käes rääkimise, punase tulega ristmikule sõitmise, ilma tuledeta sõitmise, suunatule näitamata jätmise, ristmikul valesti reastumise, kulunud rehvide või majade vahel rallitamise eest. 140 eurot maksu võib määrata siis, kui autos istub liiga palju inimesi, kui järelkäru pole korralikult ühendatud või kui auto või haagise mass on liiga suur.

Jalakäija maksumäär on 20 eurot ja seda võib määrata näiteks punase tulega tee ületamise või kiirteel kõndimise eest. Jalgratturile on rikkumiste eest ette nähtud 40 eurot maksu. Mopeediga sõitjale maksab väiksem rikkumine 40, keskmine 70 ja suurem 100 eurot.

Soomes ette valmistatav uus liiklusseadus toob kaasa suurima uuenduse viimase 30 aasta jooksul. Praegu kehtiv seadus võeti vastu 1981. aastal.

http://www.is.fi/autot/art-2000005117819.html

Kommentaarid
(Külastatud 1,781 korda, 1 külastust täna)