Üllatus: kuulsaid Muumi-tasse ei tehtagi enam Soomes

Soome sümboleid, kuulsaid Muumi-tasse ehk soomepäraselt Muumimuki’sid ei tehtagi enam Soomes, vaid hoopis kaugel Taimaal. Soomes lõpetas Arabia keraamikatehas tegevuse aasta aega tagasi.

Fiskarsi kontserni kuulunud Arabia keraamikatehas lõpetas Helsingis tegevuse ja tootmine viidi üle välismaale, põhilisele Taisse, vahendab Yle.

Arabia keraamikatehas asutati Helsingis 1847. aastal ja selle esimene omanik oli rootslane Rörstrand. Soomlaste omandusse läks tehas 1916. aastal. 1948-1990. aastani oli tehase omanik Soome tööstuskontsern Wärtsilä. Tarbekaupade tootja Hackman ostis Arabia 1990. aastal. Praegu kuulub ettevõte Iittala gruppi. Iittala omanik on 2007. aastast olnud Fiskars.

Arabia tegevjuht Leni Valsta räägib, et paljud inimesed olid tehase sulgemise otsusest pettunud ja nii kannatab kogu bränd. Soomlased on varem väga armastanud Arabia toidunõusid. Viimastel aastatel valmistati Soome tehases ainult taldrikuid ja kausse mõne sarja jaoks. Kõik ülejäänud tootmine oli juba varem üle viidud välismaale – põhiliselt Rumeeniasse ja Taisse. Arabia omanik Fiskars on globaalne firma – toodangust umbes pool valmib Soomes, ülejäänu mujal maailmas. Enamus Arabia toodetest tuleb lepingupartneritelt Taimaal.

Arabia tehasehoonesse jäid alles ainult kunstiosakond, Iittala ja Arabia disainikeskus, kauplus ja kohvik.

Tarbijate pahameel peegeldub Arabia toodete müügi vähenemises. Arabia kukkus kiiresti välja Soome armastatuimate brändide esikümnest. Tarbijauurimuskeskuse juht Mika Pantzari räägib, et Arabia tehast peeti Soome jaoks tähtsaks. Samas, kui tahetakse osta midagi ilusat, siis pole valmistusmaal tähtsust. Tarbija eelistab sageli odavamat, mitte kodumaist toodet. Vastutustundlik tarbija peaks käituma vastupidi – ostma pigem vähem, aga kvaliteetsemaid tooteid. Pantzari meelest võiks kvaliteedi eelistamine olla üks osa soomlusest – et tahetaks osta kodumaiseid tooteid ja toetada sellega kodumaist tööd.

Kommentaarid
(Külastatud 1,217 korda, 1 külastust täna)