Soomest on leitud teemandeid ja rubiine

Soomest on viimastel aastatel leitud hulgaliselt vääriskive, muu hulgas teemandeid ja rubiine. Soomes on vääriskive rohkem kui teistes Põhjamaades.

Tulevikus on kavas avada lausa teemandikaevandus Põhja-Savos Kaavi vallas.

Soomest on leitud kõige rohkem teemandeid, aga ka rubiine, safiire, smaragde ja isegi nefriiti, rääkis geoloog ja mineraloog Kari A. Kinnunen Yle Raadio saates Ajantasa.

Leiud on praegu veel tagasihoidlikud. Näiteks teemandid on liivatera suurused, keskmiselt läbimõõduga 1 millimeeter. Suurimad leitud teemandid on läbimõõduga 6-7 mm.

Soomes leidub Põhjamaadest vääriskive kõige rohkem. Mis on üllatav, sest kalju on Rootsis samasugune. Põhjus võib olla selles, et vääriskivide huvilisi on Soomes rohkem. Soomes on ligi 100 vääriskivide leiukohta, mille on avastanud just entusiastid.

Vääriskivide leidjad jätavad kivid valdavalt enda omandusse, mõnikord annetatakse need muuseumile. Eheteks need kivid enamasti ei kõlba, sest on kas liiga väikesed või pole neid võimalik Soomes töödelda. Kividest peaks tegema briljandid, mis nõuab erilisi vahendeid ja oskusi.

Teemandikaevanduse jaoks peaks leide olema märksa rohkem. Kui Soome võiks kunagi tekkida teemandikaevandus, võiks see olla Põhja-Savos Kaavi vallas Lahtojoki külas. Vääriskivide kaevandus ei kujuta endast suurt keskkonnariski, sest tegemist pole raskete metallidega.

Kommentaarid
(Külastatud 1,165 korda, 1 külastust täna)