Soomes vähenes rattaõnnetuste arv tänu kiiruspiirangutele

Soomes vähenes möödunud aastal jalgrattaõnnetuste arv seoses kehtestatud suuremate kiiruspiirangutega.

Soome liiklusturvalisuse värske ülevaate järgi hukkus möödunud aastal 20 jalgratturit, kui varasematel aastatel on see number olnud 26 ringis. Vigastatute arv oli 708, märksa vähem kui varasemate aastate ligi 800.

Ratturitega seotud õnnetused on vähenenud, kuna asulates on sõidukiirust vähendatud senise 50 km/h pealt 40 või lausa 30 peale, vahendab Helsingin Sanomat. Selline areng on eriti hästi tuntav Helsingis, kus möödunud aastal ei hukkunud ühtegi ratturit. Õnnetused vähenesid hüppeliselt, kui kiiruspiirang lasti Helsingis 30 km/h peale. Kiiruspiirang mõjutas just rattureid, kes muidu sõitsid teedel autodega võidu.

Vigastatud ratturite arv on samuti Helsingis vähenenud. Möödunud aastal oli 70 vigastatut, aasta varem hukkus 2 ja sai vigastada 96. Võrdluseks, 1995. aastal oli Helsingis vigastatud rattureid 192. Kogu Helsingi liikluses hukkus möödunud aastal ainult kolm inimest, mis on samuti rekord.

Iga teine surmaga lõppenud rattaõnnetus tulenes kokkupõrkest autoga. Suurem osa kokkupõrgetest toimus ristmikel.

Enamik hukkunud ratturitest olid täiskasvanud. Iga neljas hukkunud rattur oleks jäänud ellu, kui oleks kandnud kiivrit. Kolmandik hukkunud ratturitest olid üle 75-aastased ja kolmandik vanuses 65-74 eluaastat.

Täiskasvanute suurem hukkunute arv tuleb asjaolust, et kukkumised on raskemad ja vigastused tõsisemad.

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005143288.html

Kommentaarid
(Külastatud 240 korda, 1 külastust täna)