Soomel on probleem: värsked immigrandid ei lähe tööle

Erinevalt varem saabunud immigrantidest on värskelt Soome saabunud immigrantidel probleeme töö leidmisega. Soome poolteist aastat tagasi saabunud immigrandid istuvad kodus ja avaldavad meelt, aga tööle ei lähe.

Kokku saabus Soome poolteist aastat tagasi, 2015. aasta sügisel Põhja-Rootsi kaudu ligi 30 000 põhiliselt Iraagi taustaga immigranti. Neist 10 000 said Soomes elamisloa. Ent nendega on suur probleem, kuna nad ei taha tööle minna, vahendab Helsingin Sanomat.

Kui immigrandid tööle ei lähe, saab neist suur koorem Soome riigile. Ühe immigrandi ülalpidamine maksab aastas ligi 10 000 eurot. See tähendab kõigi saabunute peale ligi 100 miljoni euro suurust kulu aastas.

Isegi varem, 1999-2009. aastatel saabunud iraaklaste, somaallaste ja afgaanide tööhõive on palju väiksem kui soomlastel. Kui immigrandid tööle ei lähe, on neist Soomele rohkem kahju kui kasu.

Varem Iraagist Soome elama tulnud ja tööle asunud Meisin Al-Bazoon ütles, et praegustel tulijatel on varasemaga suur vahe, kuna praegused on sõja tõttu vaimselt rohkem räsitud. Al-Bazoon ütles, et paljud ei teagi, mis nad teha tahaksid. Teine küsimus on keeleoskus. Al-Bazoon saabus Soome 1993. aastal ja tal võttis seitse aastat, et keel ära õppida. Lisaks on probleemiks negatiivne suhtumine immigrantidesse, mis raskendab töö leidmist.

http://www.hs.fi/talous/art-2000005139833.html

Kommentaarid
(Külastatud 2,427 korda, 1 külastust täna)