Soomekeelse raadio juht Eestis: tuleks luua eestisoomlaste kaitseüksus

Ligi kakskümmend aastat Eestis elanud ja algul koka ametit pidanud Tapio Reini veab nüüd ainsat soomekeelset raadiot Eestis – SSS-Raadiot.

Tapio üks lemmikteemasid raadios on Eesti kaitsevõime ja Eesti kaitsevägi ning ta on välja käinud mõtte luua eraldi eestisoomlaste üksus. Reini ütles intervjuus Põdra-TV-le , et ta pole mingi sõjahull, aga mõte tuleb sellest, et Eestis elab 8-10 tuhat soomlast ja see arv kogu aeg kasvab. Kui ida poolt rünnatakse, siis räägitakse, et 3-4 tunniga on vaenlane sees. „Kas me ootame siin suu lahti, kuni keegi meile kuuli pähe laseb või meid Siberisse viib?” küsis Reini.

Reini räägib, et kui vaenlane sisse tuleb, siis pannakse piirid kinni, turistid aetakse välja, laevad on inimesi täis ja valitseb hirmus paanika. Diplomaadid lahkuvad esimese laevaga Soome. Selles eestisoomlaste üksuses võiks olla 300 liiget. Seda võiks juhtida auastmelt kapten ja see võiks alluda Kaitseliidule. Eestis on kindlasti Soome kapteneid, arvas Reini, kelle enda auaste on kapral.

„Mõte on see, kas me teeme midagi või ei tee,” ütles Reini. Tema arvates oleks soomlased Eestis nõus kaitsma Eestit, nad ei põgeneks kohe tagasi Soome. See puudutab eelkõige neid soomlasi, kelle naised ja lapsed elavad Eestis. See on eriasi, kas kasutada relva või midagi muud, aga kindlasti on igaühe soov kaitsta oma peret, rääkis Reini. „See on meie kodu hetkel,” ütles ta. Saatejuht Sami Lotila ütles selle peale, et kodu kaitsmine on isegi soomlaste kohustus Eestis.

Eesti kaitsevõime kohta ütles Reini, et tema arvates tahavad eestlased oma maad kaitsta. Ta ütles, et ta ei usu, et juhtub sama nagu 1939. aastal.

Reini alustas oma karjääri 1970ndatel aastatel meremehena. Ta asus tööle kokana laevade peal. Tema hõrgutisi maitses isegi Kongo vabariigi juht Mobutu Sese Seko, kellele eriti meeldis Reini valmistatud kana apelsinikastmes. Ent laevadel seilamine väsitas Reini ära. Eestisse kolis ta 20 aasta tagasi.

Reini pole lihtsalt niisama kokk. Umbes 15 aastat tagasi tunnustati teda Prantsuse gastronoomiaühenduse Chaine des Rotisseurs’ aunimetusega. Täna on Reini Eestis tegutseva ainukese soomekeelse raadiojaama peatoimetaja.

Reini ütles oma Eestisse kolimise tagamaadest rääkides, et tuli tagasi Soome Londonist ja elas mõnda aega Soomes. Seal hakkas ta vaatama, millega tegelema hakata. Samal ajal avati Toompeal uus restoran ja tema soov oli Eestit aidata. Et seda, mida ta ise oli õppinud, Eestisse kaasa tuua. See polnud raha pärast. „Ma arvan, et ma olen estofiil,” rääkis Reini. Teda huvitas Eesti ja oli õnnelik, et Eesti sai vabaks.

Saatejuhi Sami Lotila küsimusele, kas põhjus võis olla alkohol ütles Reini, et tema jaoks polnud see oluline. Aga paljud soomlased, kes Eestisse tulid, olid esimese aasta purjus.

Kommentaarid
(Külastatud 461 korda, 1 külastust täna)