Soome tahab teise riigina maailmas minna üle paberivabale asjaajamisele

Soome tahab järgmisest, 2018. aastast minna üle paberivabale asjaajamisele. Sellega oleks Soome teine riik maailmas pärast Taanit, mis läks paberivabale asjaajamisele üle 2013. aastal.

Soomet innustab Taani positiivne eeskuju, edastab Soomes paberivaba asjaajamisega tegelev rahandusministeerium. Taanis mindi paberivabale asjaajamisele ettevõtetega üle 2013. aastal ja eraisikutega aasta hiljem. Praegu saab 89% taanlastest riigilt teateid elektroonilisel teel ja sellise teenusega on rahul 80% kasutajatest. Need, kes ise asjaga hakkama ei saa, saavad selleks abi, aga kogu asjaajamine käib elektroonilisel teel.

Taani puhul on märkimisväärne teenuste kõrge kvaliteet ja kasutajasõbralikkus. Kolmas tähtis asi on kulude kokkuhoid. Elektroonilisel teel on ühe teate pealt võimalik kokku hoida 10 eurot. Taanlaste arvestuse kohaselt hoiab paberivaba asjaajamine aastas kokku ligi 100 miljonit eurot.

Elektroonilise teenuse eelis võrreldes tavapärasega on see, et see on kogu aeg avatud. Elektrooniline teenus on kõigile võrdne: nii linnas tipptunni ajal kui keset metsa. Elektrooniline teenus on tavapärasest kiirem ja turvalisem.

Elektroonilistele teenustele minnakse üle terves Euroopa Liidus. Vastav eelnõu peaks valmima 2019. aastal ja selle kohaselt peab olema teenus kättesaadav ka neile, kel on erivajadused, näiteks nägemispuue.

Elektroonilist asjaajamist ei tehta kõigile kohustuslikuks. Neil, kel arvutit või netiühendust pole, saavad võimaluse asju ajada tavapärasel moel.

Kommentaarid
(Külastatud 209 korda, 1 külastust täna)