Soome suursaadik Lätis intervjuus SSS-raadiole: Lätis rohkem Soome ettevõtteid kui soomlasi

Soomes suursaadik Lätis Olli Kantanen ütles intervjuus Eesti soomekeelsele SSS-Raadiole, et Lätis elab ligi 300 soomlast, aga Soome ettevõtteid on ligi 400.

Kantanen lisas, et ettevõtteid on viimasel ajal juurde tulnud. Kui ta ise 2104. aastal Lätti saadikuks läks, siis oli Soome ettevõtteid Lätis 350 ringis.

Kantanen ütles, et Läti majandus on kasvamas, kuigi sealgi on väljakutseid, kuna eksporditurud on raskes olukorras.

Saatejuht Tapio Reini küsis, kas president Raimonds Vējonis, kes on avalikult pagan, väldib ka kirikus käimist nagu Eesti president Kersti Kaljulaid. Kantanen vastas, et Lätis pole see olnud jututeemaks. Küll on ta näinud presidenti osalemas ametlikel kirikutseremooniatel.

Varjupaigataotlejate kohta Lätis ütles Kantanen, et otse Lätti eriti palju varjupaiga taotlejaid ei tule, nii nagu ka teistesse Balti riikidesse. Olukord seoses varjupaiga taotlejatega on enam-vähem sama mis Eestis. Vastu võetakse Euroopa Liidu poolt saadetud varjupaiga taotlejaid.

Paremäärmuslased või populistid pole Lätis saavutanud sellist kandepinda nagu mitmel pool mujal Euroopas.

Läti pealinn Riia on väga multikultuurne: seal elab 42,6% lätlasi, lisaks 39,8% venelasi, 4,1% valgevenelasi, 3,7% ukrainlasi, 1,9% poolakaid ja 7,9% muid rahvusi. Kantanen ütles, et Riia on juba ajalooliselt olnud paljurahvuseline linn. Tooni annavad siiski lätlased ja venelased. Riias kasutatakse palju vene keelt, kuigi ametlik keel on riigis läti keel.

Alkoholi kohta Lätis ütles saadik, et see puudutab rohkem Eestit. Tunda on, et alkoholi müügikohti reklaamitakse ka Soomes. Ta käis Tartu maratonil ning läbi Valga sõites nägi suuri silte tee ääres.

Soome 100 üritused on kavas ka Lätis, ütles Olli Kantanen. Põhiliselt on need üritused kavas sügisel, näiteks Soome foto- ja kunstinäitused. Lätlased on Soomest väga huvitatud ning paljudes asjades tahavad võtta Soomest eeskuju.

Saadik käib ise palju Lätis ringi, näiteks koolides, ning tutvustab seal Soomet.

Eestlastel on ütlus, et lätlastel on kuus varvast. Saadik Kantanen ütles, et pole veel kohanud kuue varbaga lätlasi.

Kommentaarid
(Külastatud 270 korda, 1 külastust täna)