Soome parimaks filmiks tunnistati Hymyilevä mies

Eile õhtul jagati Soome oscareid – filmiauhindu Jussi. Kokku kaheksa auhinnaga, sealhulgas parima filmi Jussiga pärjati Hymyilevä mies (Naeratav mees). Tõsielul põhinev film räägib kuulsast Soome poksijast Olli Mäki’st, kes võistles 1962. aastal Helsingi olümpiastaadionil maailmameistri tiitli nimel, ent jäi alla David Moore’ile. Ometi oli see Mäki jaoks kõige õnnelikum päev.

Parima filmi auhinnale kandideerisid veel Jättiläinen (Hiiglane, Soome kaevandusfirma Talvivaara asutamisest), Tyttö nimeltä Varpu (Tüdruk nimega Varpu, tüdrukust, kes peab kiiresti täiskasvanuks saama), Angry Birds Movie ja Bodom (õudusfilm 1960ndate aastate ainetel).

Lisaks parimale filmile sai Hymyilevä mies auhinna-Jussi parima lavastuse (Juho Kuosmanen), meespeaosa (Jarkko Lahti), naiskõrvalosa (Oona Airola), operaatori (J-P Passi), montaaži (Jussi Rautanemi), kostüümide (Sari Suominen) ja jumestuse (Salla Yli-Luopa) eest.

Parima naispeaosa auhinna sai 13-aastane Linnea Skog (Tyttö nimeltä Varpu), meeskõrvalosa auhinna Jani Volanen (Jättiläinen), parima stsenaariumi auhinna Pekko Pesonen (Jättiläinen), muusika auhinna Panu Aaltio (Järven tarina), helirežii auhinna Panu Riikonen (Bodom) ja kunstniku auhinna Santtu Toivola (Pahat kukat).

Parimaks dokumentaalfilmiks tunnistati Katja Gauriloffi Kuun metsän Kaisa (Kuumetsa Kaisa), mis jutustab legendaarse saami rahvalauliku Kaisa Gauriloffi ja Šveitsi kirjaniku Robert Crotteti sõprusest. Kaisa on filmi autori Katja vanaema.

Vaatajate auhinna pälvis Teit meistä kauniin (Tegid meist ilusa), mis jutustab 1991. aasta Heinola noortest, kes asutasid punkbändi Apulanta.

Jussi auhindu jagatakse Soomes alates 1944. aastast. Auhinna asutasid filmiajakirjanikud, aga pärast nende omavahelist riidu annab auhinda alates 1960ndatest aastatest välja filmiala töötajate ühendus Filmiaura ry.

Kommentaarid
(Külastatud 545 korda, 1 külastust täna)