Soome lõunapoolseim linn on Fuengirola

Hispaanias on linn, kus saab hakkama ainult soome keelega ja kuhu järjest enam soomlasi läheb tööle. Saagem tuttavaks – see linn on Fuengirola.

Fuengirola on Kouvola-suurune, ligi 80 tuhande elanikuga linn Hispaania päikserannikul. Seal saab käia saunas, juua Juhla Mokka kohvi ning peetakse lausa pesapalli Soome meistrivõistlusi. Lähinädalatel esinevad seal Soome artistid Pauli Hanhiniemi ja Vicki Rosti, vahendab Helsingin Sanomat.

75-aastane soomlane Joukko Heikkilä on veetnud koos abikaasaga juba 14 talve Fuengirolas, mille kohta soomlased ütlevad Fuge. Lisaks temale elab Fuengirolas tuhandeid soomlasi ning nende arv kasvab aasta-aastalt. Täpset arvu on raske öelda, sest paljud pole end kohapeal registreerinud. Euroopa Liidus pole seda vajagi: elad, kus tahad, kui vaid raha jätkub.

Soomlased on muutnud kohalikke nimesid. Näiteks Avenida Nuestro Padre Jesús Cautivo on Junakatu, Avenida de los Boliches on Bussikatu. Junakatu ääres on söögikohtadel ja massaažisalongidel väljas soomekeelsed sildid. Kohapealsed soomlastest ettevõtjad polegi huvitatud Hispaania klientidest.

Kohapeal tegutseb Soome seltsimaja, mis on kogu aeg rahvast tulvil. See on kohtumispaik, seal asub soomekeelne raamatukogu ja kohvik. Samas tegutseb evangeelne luteriusu kirik, mille teenistustel käib regulaarselt 300 inimese ringis. Lauldakse nii, et maja kajab, sellist asja Soomes ei kohta, räägib õpetaja Pauli Tuohioja. Fuengirola kogudus on Soome kiriku üks aktiivsemaid. Kirik on kohaliku soome kogukonna keskus, seal käivad isegi veendunud kommunistid.

Seltsimajas hommikupooliku veetnud Harri Savolin istub ratta selga. Praegu märtsis on seal sama ilm mis Soomes jaanipäeva ajal. Rattaga sõites saab selja märjaks. Ja ükskõik kui kuum ka väljas poleks, käivad soomlased usinasti saunas. Üks saun on Soome äri- ja restoranikeskuses Centro Finlandia. Saun tegutseb ilusalongi nime all, kuna hispaanlased sauna ei tunne. Sauna lavalauad ja kerisekivid on toodud Soomest, räägib Antti Pekkarinen, kes on Centro Finlandia üks osanikest ja kohaliku tasuta väljaande Fuengirola.fi peatoimetaja.

Soomes varem muusikasaadet teinud Pekkarinen on elanud Hispaanias juba kümmekond aastat. Ta leidis kohapealt soome naise ja on nüüd pühendunud kohapealse ettevõtluse edendamisele. Ta räägib, et soomlased käituvad päikse käes hoopis teistmoodi: on avatud ja jutukad.

Centro Finlandias on Soome pood, kust saab Soome kaupa. Fuengirolas peetakse pesapalli Soome meistrivõistlusi. Lisaks mängitakse petanki kohaliku soome ja rootsi kogukonna vahel. Soome Sofia-kool korraldab keelekursusi, tangotunde ja linnuvaatlusi.

Kohapeal soomlased palju viina ei joo, kuigi viimasel ajal on kesklinna pargis järjest rohkem näha rahatuid soome narkomaane. Samad probleemid mis Soomes on jõudnud koos soomlastega Hispaaniasse.

Kultuurielu on Fuges isegi vilkam kui praegu Soomes. Lähinädalatel esinevad seal Pauli Hanhiniemi, Vicky Rosti, Pave Maijanen, Heikki Silvennoinen ja Sami Hedberg. Oktoobris toimub juba kolmandat aastat Fugefest, kus astuvad üles Juha Tapio, Lauri Tähkä, Jari Sillanpää, Dingo, Hurriganes ja Neon 2.

Õhtuti saab aega veeta soome baarides, üks popimaid on rannapromenaadi ääres asuv Bar Cosmos. Kliendid on baaris vanuses 20-80 eluaastat. Tavaliselt astub baaris üles mõni Soome bänd, pärast seda on karaoke. Pärast baaris käimist minnakse Soomes koju, Hispaanias aga jätkub tegevus väljas.

Viimastel aastatel näeb Fuengirolas üha rohkem noori soomlasi. Samuti kasvab lastega soome perede arv. Fuengirola soomekeelse kooli klassid on juba täis ja uusi õpilasi vastu võtta ei saa.

Soome välisministeeriumi hinnangul elab Hispaania lõunarannikul 25-30 000 soomlast. Möödunud aastal oli Fuengirolasse sisse kirjutaud 4042 soomlast. Tegelikult on soomlasi seal palju rohkem, kuna soomlastelt ei nõuta sissekirjutust teises Euroopa Liidu riigis. Sissekirjutuse põhjal on soomlased Fuengirolas suuruselt teine kogukond – rohkem on ainult britte, ligi 5400.

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005132227.html

Kommentaarid
(Külastatud 3,143 korda, 1 külastust täna)