Soome leivajärjekorrad on Kela vigade tõttu pikenenud

Soome tasuta toidu sabad ehk leivajärjekorrad on aasta alguses pikenenud seoses Kela vigade ja saamatusega toimetulekutoetuste menetlemisel.

Rahvaterviseamet Kela võttis alates aasta algusest kogu Soomes valdadelt üle toimetulekutoetuste maksmise. Ent Kela ei saanud sellega hakkama, paljud inimesed jäid ilma rahata ning on seetõttu pidanud toitu hankima leivajärjekorrast, vahendab Helsingin Sanomat.

Helsingi Myllypuro toidupanga juhataja Sinikka Backman ütles, et toidusaba on pikenenud alates veebruari algusest. Tasuta toitu hangib ligi sada inimest rohkem kui varem. Päevas käib Myllypuro toidupangast läbi tuhande inimese ringis. Hommikul kella 10 ajal oli jõudnud toitu saada ligi 500 inimest ja üle 300 inimese oli veel järjekorras.

Toidupangast käivad toitu hankimas töötud, pensionärid ja madalapalgalised. Inimesed räägivad toidusabas, et Kela toetuste maksmine on hilinenud. Inimesed jagavad üksteisele soovitusi – näiteks tuleks toetust taotleda juba kaks nädalat enne kuu lõppu.

Sama olukord valitseb Tampere ja Jyväskylä toidupankades. Näiteks Jyväskyläs räägivad kliendid pidevalt Kela probleemidest, ütles Jyväskylä toidupanga Jokapäiväinen Leipä juhataja Juha Kautto.

Kela info kohaselt peaks otsus toimetulekutoetuse kohta tehtama seitsme päeva jooksul, ent igal pool on tähtajast üle mindud. Otsuste tegemine venib ka märtsikuu jooksul. Kela eesmärk on asi korda saada aprillikuu jooksul.

Toiduabi vajadus kasvab Soomes ka ilma Kelaga seotud probleemideta. Näiteks ütles Espoos toidu jagamisega tegeleva ühenduse Hyvä arki juhataja Hannu Hytönen, et kasv on 10 protsenti aastas. Iga päev käib Espoo toidupangas ligi 200 inimest ja aastas kokku ligi 35 000 inimest.

Toiduabi üle on inimesed väga õnnelikud. Näiteks 54-aastane Andrei Peus, kes on Soomes elanud 23 aastat, sai apelsine, spagetti bologneset, jogurtit ja vorsti – kokku mitmekümne euro eest.

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005139683.html

Kommentaarid
(Külastatud 835 korda, 1 külastust täna)