Soome kolinud üksikema Jane: Eestis on lastega väga raske

Kuus aastat tagasi Eestist majanduslike probleemide tõttu lahkunud kahe lapsega üksikema Jane Kullmann saab Soomes hästi hakkama. Ta töötab Soomes koristajana ja ei kahetse, ütles ta intervjuus Põdra-TV-le.

„Eestis on väga raske elada kahe lapsega,” räägib Jane, „kui veel laste isa ka ei toeta. Oleks vaja süüa panna lauale, aga raha on vähe.” Jane ütleb intervjuus, et isegi kui töö on, siis lapsed käivad koolis, tahavad trennis käia, aga üksikemal pole selleks raha.

Jane elas Soomes algul paar nädalat isegi telgis. Tal ei olnud tööd ega midagi. Ta mõtles, et kui saab tööd, siis läheb ära Soome. Siis aga leidiski ta kohe töökoha ja sai hakkama. Tööd sai Jane koristusfirmas, nüüd töötab ta ehituskoristajana. Algul oli tema palk 9 eurot, nüüd 13 eurot tunnis.  Tema eduloost on olnud Soome Yle TV-s lausa saade. Kodulinna Põlvat külastab ta harva, kuid selle talve koolivaheaja veetsid Jane ja ta noorim laps Põlvas, kus nende Eesti kodu eest hoolitseb Jane ema.

Jane räägib, et tal jäi Eestisse maha palju sõpru, aga nüüd elab tema pere Soomes: nii tema õde kui vend elavad Soomes.

Kui Jane Eestist lahkus, siis paljud ütlesid, et kuhu sa kahe lapsega lähed, mõtle peaga, sa ei oska keelt, mida sa teed seal, lastel on vaja kooli minna, laste sõbrad jäävad maha, milline vastutus, mis ema sa oled, kuidas sa võid lapsed võtta ära vanavanemate käest. Pigem ei suhtunud teised positiivselt. Pärast kuut aastat Soomes on kõik väga rõõmsad. „Nad näevad, et üksikema saab Soome normaalselt hakkama,” lisab Jane.

„Ma suudan osta lastele riided, lapsed saavad kõike, mida lihtsalt on eluks vaja,” räägib Jane, „vahetevahel saavad ujuma minna siseujulasse, nad saavad hobidega tegeleda, nad saavad reisida, nende silmaring avardub.”

Jane rääkis, et tal oli Soomes algul raske, kuna ta ei osanud keelt. Ta ei osanud isegi küsida, kus asub tualett ja ei saanud aru, mis talle vastati. Inglise keelt ta samuti ei oska ja vene keelega pole Soomes midagi peale hakata. Nüüd oskab ta hästi soome keelt. Lapsed õppisid soome keele kiiremini ära.

Soomes pani Janet imestama inimeste külmus, see tähendab hoolimatust oma naabrite ja teiste inimeste suhtes. Eesti inimene on rohkem avatud ja räägib teisega rohkem oma asjadest. Soomes meeldib talle see, et inimesed ei tule teineteisele väga ligi, hoitakse meetripikkust vahet. Paljud soomlased on teda aidanud.

Jane sõnul on Soomes kallim ainult üür, mis temal on 737 eurot kuus, aga sisaldab kõike, isegi remonti. Näiteks pliit vahetatakse välja, vannitoa kapp parandatakse ära.

Selle kohta, miks Eestis on inimesed vaesed, räägib Jane, et inimesed teevad küll tööd, aga väga paljud tema sõpradest on miinimumpalga peal. Kui sul on Eestis miinimumpalk, siis jaksad maksta ära üüri ja osta söögi, aga ei jõua osta mööblit ega korralikke riideid. Ostujõud on väga väike ja seetõttu pole Eestis tööd ka mööbli- ja rõivatootjatele.

Jane tunnistab, et elu Eestis on võitlus ellujäämise eest ja lapsed kannatavad kõige rohkem. Puudu on riigi toetus. Jane väitel pole Eesti riik mitte rahvas, vaid poliitikud, kes on kõik Tallinnas ja teevad seal otsuseid. Kurb on see, et kui tulen Eestisse ja tahan minna kuhugi poodi, siis see pood on kinni pandud, räägib Jane. Oli pank, aga selle tööaega on lühendatud, kuna pole enam tarbimist.

Eestisse Jane enam kindlasti tagasi ei tule. „See on võimatu. Eesti palgad ei võimalda normaalset elu,” räägib Jane. Tema sõnul on tema kodu Soomes ja lapsed on pigem soomlased. Eesti keeles suheldakse ainult kodus.

Kommentaarid
(Külastatud 3,400 korda, 1 külastust täna)