Soome hakkab välja andma rahvusvahelist sugude võrdsuse auhinda

Soome hakkab alates käesolevast, 100. juubeliaastast välja andma rahvusvahelist sugudevahelise võrdsuse auhinda – International Gender Equality Prize.

Auhinna väljaandmisest andis täna, naistepäeval, 8. aprillil Tamperes toimunud võrdsuse festivalil teada Soome peaminister Juha Sipilä. Ta põhjendas auhinna loomist asjaoluga, et Soome on olnud maailmas sugudevahelise võrdsuse teerajaja. Soomes said naised maailmas esimesena valimisõiguse 1906. aastal, aastaid enne Soome iseseisvumist.

Auhinda hakatakse välja andma koostöös Tampere linnavalitsusega. Auhind antakse inimesele, kes on edendanud maailmas sugudevahelist võrdsust. Auhind sisaldab endas rahalist preemiat, aga seda raha saab kasutada mõne naiste olukorda parandava projekti jaoks.

Auhinda hakatakse välja andma iga kahe aasta tagant ja tänavusel juubeliaastal on selle suurus 150 000 eurot. Auhinna saaja valib välja žürii, mille nimetab peaministri büroo ja mille koosseisu tänavu kuuluvad Tampere kontserdimaja juhataja Paulina Ahokas, Soome 100 programmijuht Pekka Timonen ja Tampere kirjanik Rosa Meriläinen.

Auhinna kandidaate saavad esitada kõik inimesed nii Soomes kui välismaal. Auhinnakampaania kuulutatakse välja Soome naisaktivisti Minna Canthi päeval 19. märtsil.

Kommentaarid
(Külastatud 263 korda, 1 külastust täna)