Skandaal Brüsselis: Poola tahab Euroopa presidendi tagasi kutsuda

Euroopa Liidu tippjuhtkonnas on asi läinud väga pingeliseks. Nimelt tahab Poola tagasi kutsuda Euroopa Liidu presidendi Donald Tuski, kes on rahvuselt poolakas. Ülejäänud ELi riigid on sellele vastu, aga Poola loodab Briti toetusele.

Täna otsustatakse, kas Tusk saab jätkata veel 2,5 aastat, vahendab Helsingin Sanomat. Poola süüdistab Tuski valitsuse destabiliseerimises ja ei soovi tema jätkamist. Ülejäänud 27 riiki on Tuski jätkamise poolt.

Poolal on Tuski asemele uus kandidaat: Europarlamendi liige Jacek Saryusz-Wolski. Laiem taust on see, et Poola valitseva Tõe ja õiguse (Prawo i Sprawiedliwość, lühend PiS) partei juht Jarosław Kaczynski ei salli Tuski ja tahab temast lahti saada.

Poola peaminister ja PiSi partei aseesimees Beata Szydło saatis eile oma Euroopa kolleegidele kirja, milles süüdistab Tuski Poola valitsuse destabiliseerimises. Szydło väitel on Tusk kuritarvitanud oma ametipositsiooni Euroopa Liidu tippjuhina.

Euroopa Komisjon on varem tundnud muret õigusriigi põhimõtete järgmise pärast Poolas.

Teised ELi riikide ees seisab nüüd raske ülesanne: kuidas teha Poolale selgeks, et nende ettepanek ei sobi. Tuski jätkamine ei nõua kõigi ELi riikide nõusolekut, aga sellele vaatamata on nadi olukord, kui Poola ettepanek tuleb kõrvale lükata.

Poola valitsus loodab leida toetust Suurbritannia juhilt Theresa May’lt, kelle huvides on kiilu löömine Euroopa Liidu liikmesmaade ühtsusesse. Suurbritannia tahab hoida häid suhteid Poolaga, kuna riigis elab ligi 900 000 poolakat.

Tuskiga seotud piinliku olukorra peab lahendama ELi praeguse eesistujamaa Malta peaminister Joseph Muscat.

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005120399.html

Kommentaarid
(Külastatud 325 korda, 1 külastust täna)