Selgus vähi peamine põhjus: halb õnn

Ulatuslikust USA-s läbi viidud ja teadusajakirjas Science avaldatud uurimisest tuleb välja, et enamiku vähijuhtumite põhjus on lihtsalt halb õnn – juhuslikud geenimutatsioonid.

Ligi kaks kolmandikku vähijuhtumitest on põhjustatud täiesti juhuslikest vigadest tervete rakkude pooldumisel ning pole seotud mingite muude mõjudega, vahendab uuringu tulemusi Helsingin Sanomat.

Geenimutatsioonide tekkel on kolm teadaolevat põhjust: keskkonna mõjud, pärilikkus ja juhuslikud tegurid. Nüüd selgus uuringus Johns Hopkinsi ülikooli teadlase Christian Tomassetti ja tema rühma uurimistööst, et juhuslikkuse osakaal on 66%. Keskkonna mõju osakaal on 29% ja pärilikkuse osakaal ainult 5%.

Uuring põhineb 69 eri riigist kogutud andmetel. Uuritud inimesed moodustavad poole maailma rahvastikust.

Juhuslikkuse osakaal sõltub vähi tüübist. Näiteks kõhunäärme vähi puhul on juhuslikkuse osakaal 77%, aga eesnäärme vähi puhul koguni 95%. Seevastu näiteks kopsuvähi puhul on 65% juhtumitest seotud keskkonnaga ja juhuslikkuse osakaal on kõigest 35%. Kopsuvähi puhul pole pärilikkusel leitud üldse mingit tähendust.

Juhuslikkuse suur osakaal ei tähenda siiski, et keskkonnal üldse mingit mõju poleks. On arvatud, et 40% vähijuhtumitest on võimalik ära hoida tervislike eluviisidega ja puhtas elukeskkonnas. Samas olid uurijad sunnitud tunnistama, et vähi võib saada isegi siis, kui järgid ükskõik kui tervislikke eluviise.

Suurin osa syövistä on huonoa onnea – enemmistö syöpään johtavista mutaatioista on satunnaisia virheitä

Huonolla onnella on suurin osuus syöpien synnyssä, kertoo laaja, useita väestöjä kattanut tutkimus, joka on julkaistu arvostetussa Science-lehdessä. Lähes kaksi kolmasosaa kaikista syöpiin johtavista mutaatiosta on tulosta täysin satunnaista virheistä terveiden solujen jakautumisessa. Syöpien syyksi tiedetään dna:han kertyvät mutaatiot, joiden vuoksi solut villiintyvät lisääntymään hallitsemattomasti.

Kommentaarid
(Külastatud 234 korda, 1 külastust täna)