Nordea sai Soomes miljon eurot trahvi 90-aastasele kliendile antud kehva nõu eest

Nordea Pank sai Soome finantsinspektsioonilt miljon eurot trahvi, kuna oli andnud 90-aastasele kliendile investeerimise alal kehva nõu.

Lisaks sai trahvi veel teinegi pank OP Helsinki summas 400 000 eurot, vahendab Helsingin Sanomat. Investeerimisfirma Alexandria sai trahvi 90 000 eurot ja investeerimisfirma Investium 20 000 eurot.

Finantsjärelvalve algatas klientidele antud nõuannete uurimise pärast seda, kui Helsingin Sanomat kirjutas 2015. aasta juunikuus sellest, kuidas Nordea soovitas 90-aastasel kliendil müüa kahe miljoni euro väärtuses aktsiaid ja osta selle asemel pangale tulu toonud investeerimistooteid. Helsingis elava eaka mehe sugulased said asjale jälile siis, kui talle tuli 100 000 euro suurune arve maksude tasumise kohta. Maksud tulid inimesele üllatusena.

Finantsinspektsioon Fiva analüüsis eriti hoolikalt üle 70-aastastele inimestele antud finantsnõu. Pankades tuvastati olulisi puudusi klientide nõustamisel.

Pangad on altid andma klientidele kehva investeerimisnõu, kuna klientide aktsiaomandus ei too pangale niisama mingit tulu. Sestap õhutavad pangad kliente aktsiaid müüma ja ostma uusi tooteid, et selle pealt ise tulu teenida.

Aktsiate müümine vanemas eas on kahjulik ka pärimise seisukohast, kuna see toob kaasa vara mitmekordse maksustamise. Nordea investeerimisnõustajatel oli aga tookord selline preemiasüsteem, mis oli sõltuvuses klientidelt saadud tuludest. Seetõttu müüsid nõustajad klientidele neid tooteid, millest pank sai kõige rohkem tulu.

OP Helsinki panga enda hinnangul ei saanud klient tehingutest kahju. Ka Nordea leiab, et kliendid kahju ei saanud. Nordea teatas, et muutis oma tegevust juba enne inspektsiooni menetlust ja selline praktika on jätkunud hiljem.

http://www.hs.fi/talous/art-2000005118484.html

Kommentaarid
(Külastatud 627 korda, 1 külastust täna)