Juha Kankkunen lõpetas joomise ja õpetab turistidele autosõitu

Tuntud Soome rallisõitja, neljakordne maailmameister Juha Kankkunen on lõpetanud alkoholi tarvitamise ja õpetab nüüd turistidele autosõitu.

Kankkunen (57) ütleb intervjuus Helsingin Sanomate ajakirjanikule, et nooruses olid tema iidolid Timo Mäkinen ja Hannu Mikkola.

Aastatuhande vahetusel, kui Kankkunen oli kõik saavutanud, istus ta oma kodus Espoos ja vahtis üha rohkem klaasi sisse. Ta tunnistab, et kui karjäär lõppeb, siis pole järsku enam midagi teha. Tühjuse tunne on tuttav paljudele endistele sportlastele – pole adrenaliini ega midagi muud. Karjääri lõpetanud rallisõitjatele pole tööd. Ei lähe ju kohe bussjuhiks, tunnistab Kankkunen.

Kankkunen tunneb sümpaatiat alkoholi lõksu langenud endiste suusahüppajate suhtes. Ta ei joonud maha oma maja, maad ega Ferrarisid. Ta tunnistab, et oli nädalaid, mil ta ei võtnud üldse. Ent nii mõnigi kord sai pandud kärakat rohkem kui oleks vaja, rahvasuus kutsutakse seda tuurijoodikluseks.

Näiteks koos sõpradega Mikkelis, kui mõni ütles, et paneme sauna sooja, siis läks ta paariks päevaks sellele teele. Joomise tõttu kannatas kõige rohkem perekond. Siis mõtles ta, et midagi peab muutuma. Ta seadis omale eesmärgi: ta peab saama tagasi autorooli.

Praegu õpetab ta välismaalastele, muu hulgas Austriast saabunud ajakirjanikele autosõitu. Tema autokoolis on käinud kliente kõigilt mandritelt. Jaanuaris tahtsid kliendid Hiinast ja Venemaalt õppida sõitu Bentley luksusmaasturiga. Osa kliente saabub oma lennukiga.

Kankkuneni autokool ehk Kankkunen Driving Academy koolituskeskus asub Kuusamos vana põllumajanduskooli hoones. Vanades angaarides seisavad rivis uued Audid. Need aetakse silma alt ära, kui läheb lahti mõne teise automargi koolitus. Näiteks parasjagu seisavad väljas Volkswageni maasturid. Volkswageni kliendid on tulnud õppima sõitu libedates oludes.

Mõnikord korraldavad suured ettevõtted võistlusi, kus Kankkunen kutsutakse sõitma mõne teise maailmameistri vastu. Inimesed tahavad näha vanu staare.

Praegu sõidab isa jälgedes rallit ka Juha Kankkuneni noorem poeg. Vanem poeg pole rallimees ja õpib lenduriks.

Kankkuneni suguvõsa talu asub Laukaa vallas Jyväskylä ligidal. Seda hoiavad korras abilised. Aga kodu on mehel Monacos. Ta käib seal keskmiselt korra kuus asju ajamas. Kankkunen elab igal pool üksi, oma endisest naisest Pirjo Kankkunenist on ta lahutatud. Ta põhjendab, et autosõit pole päris pereinimese ala.

Aeg on Kankkunenil täis planeeritud. Jaanuaris-veebruaris on autokool, siis algab golfihooaeg. Suvel on palju tegemist talus. Seejärel algavad näidissõidud mitmel pool maailmas.

Kankkunen pole täiskarsklane. Aeg-ajalt võtab ta saunas mõne õlle või toidu juurde klaasi veini. Aga alkoholi suhtes peab ta olema väga tähelepanelik. Vigu teha ei tohi, nagu ka autoroolis.

http://www.hs.fi/elama/art-2000005149803.html

Kommentaarid
(Külastatud 632 korda, 1 külastust täna)