Eesti võttis soomekeelselt raadiolt tegevusloa, raadio kaalub Soome kolimist

Eestis raadiolubade väljaandmisega tegelev Tehnilise Järelvalve Amet tegi soomlastele Eestis nädal aega tagasi omamoodi kingituse, kui võttis Soome 100. juubeliaastal ainsalt soomekeelselt raadiolt Eestis tegevusloa. Soome kogukonnale on see suur löök, sest soomekeelne raadio on Eestis tegutsenud mitu aastat ja igal aastal külastab Eestit 2,4 miljonit Soome turisti. Luba anti Äripäeva Kirjastusele, kel veel raadiot polegi. Nüüd kaalub soomekeelne raadiojaam oma tegevuse kolimist üle lahe Soome.

„Meil on võimalik Soomes hankida saatja Hankos või Porvoos, mis võimaldaks raadio kuulamist Tallinnas,” ütles soomekeelse SSS-Raadio peatoimetaja Kalle Tapio Reini. Tema sõnul on Soomes lihtsam raadioluba saada. Näiteks on saanud Soomes raadioloa eestikeelne raadiojaam Finest FM.

Reini ütles, et Soomes on raadiole väiksemad nõudmised kui Eestis. Näiteks Soomes tegutsevalt eestikeelselt raadiolt nõutakse kohalikku programmi ainult 4% ulatuses, kui Eestis on vastav nõue vähemalt 15%. Äripäeva Kirjastus võitis Tallinna ja Harjumaa raadiolubade konkursi lubadusega edastada kohalikku programmi (levipiirkonna elu saated) 80% ulatuses. Nii suurt kohaliku programmi osakaalu peavad mitmed raadioasjatundjad puhtpraktiliselt võimatuks, kuna siis peaks kogu programm ainult kohalikest sõnumitest ja muusikast koosnemagi, sest ülejäänud 20% moodustab reklaam. See tähendaks, et Äripäeva raadio ei saa edastada mitte ühtegi välis- ega üleriigilist uudist ega ühtegi maailmamajanduse analüüsi.

Eesti raadiolubade konkursi taset näitab asjaolu, et nende nõuete põhjal võitis Ida-Virumaal konkursi raadiote Elmar ja Volna ees raadiojaam Jumor FM, mille sisu imporditakse Venemaalt. Nii näiteks on Jumor FM-i programmis Mihhail Zadornovi etteasted, kuigi Zadornov on oma Balti riikide, USA ja Ukraina-vastase meelsuse pärast kantud musta nimekirja nii USA-s kui Ukrainas. Lätis on olnud arutuse all Zadornovi elamisloa tühistamine.

Raadiolubade konkursi tulemused näitavad, et konkursi läbi viinud Tehnilise Järelvalve Amet ei analüüsinud esitatud pakkumisi sisuliselt, vaid lähenes ainult puht-tehniliselt antud lubadustele, mida on loogiliselt võttes võimatu täita.

Kommentaarid
(Külastatud 587 korda, 1 külastust täna)