Uuring: gluteenivaba toit võib avaldada kahjulikku mõju

Soomes väga levinud gluteenivaba toit võib avaldada organismile loodetud kasu asemel hoopis negatiivset mõju, selgub värskest USA-s läbi viidud uuringust.

Nimelt sisaldab gluteenivaba toit rohkem mürgiseid aineid arseeni ja elavhõbedat, selgub ajakirjas Epidemiology avaldatud Illinoisi ülikooli uuringust, mille kohta ilmus artikkel väljaandes Medical News Today.

Ühest varasemast, 2012. aastal läbi viidud uuringust selgus, et 28-30% inimestest piirab oma gluteeni tarbimist. Gluteeni sisaldava toidu nagu nisu, rukki ja odra asemel tarvitatakse põhiliselt riisi. Ent riis kogub endasse veest, mullast ja väetistest rohkem arseeni, elavhõbedat ja teisi toksilisi metalle. Neid metalle omakorda peetakse veresoonkonna haiguste, vähi ja muude häirete põhjustajaks.

Chicagis asuva Illinoisi ülikooli uurimismeeskond analüüsis 7471 inimese terviseandmeid aastail 2009-2014 ning selekteeris välja 73 inimest, kes järgisid gluteenivaba dieeti. Inimestelt võeti vere- ja uriiniproovid ning mõõdeti neis elavhõbeda ja arseeni sisaldust. Uurijad tuvastasid, et gluteenivaba dieeti järgivate inimeste uriinis ja veres oli oluliselt rohkem toksilisi metalle. Näiteks elavhõbedat oli veres 70% rohkem ja arseeni uriinis koguni kaks korda rohkem.

Uuring näitab, et gluteenivabal dieedil võivad olla ootamatud kõrvalnähud, ent seda peavad veel kinnitama hilisemad uuringud. Ühtlasi on uuringus välja toodud, et Euroopas piiratakse arseeni sisaldust toidus, aga USA-s seda ei tehta.

Kommentaarid
(Külastatud 503 korda, 1 külastust täna)