Täiesti tervest Soome naisest sai kuue aastaga haige töötu – tema tulevik jäi Mikkola kooli

Soomes on viimasel ajal olnud palju juttu koolimajade siseõhu probleemidest, kus uutes koolimajades on niiske ja umbne, ventilatsioon ei tööta ja inimesi painab hallitus.

Üks inimene, kes sai omale Vantaalt Mikkola koolist tõsised terviseprobleemid on 52-aastane Kaisa Tolonen, vahendab Helsingin Sanomat. Nüüd unistab naine, et Vantaale tekiks mõni puhta sisekliimaga maja, kus saaksid töötada tundlikumad inimesed.

Tolonen töötas Vantaal Mikkola koolis õpilaste isikliku abistajana. Ta oli täiesti terve inimene, kui tööd alustas, aga kuue aastaga sai temast astmahaige, kes ei talu isegi šampooni või pesupulbri lõhna.

Helsingin Sanomat on kirjutanud Vantaal asuva Mikkola kooli siseõhu probleemidest alates möödunud aasta oktoobrist. Osa õpetajaid ja õpilasi on Mikkola koolis kannatanud juba aastaid, aga asjad läksid uues Lyyra-nimelises hoones hullemaks 2015. aasta sügisel. Siis oli just tehtud ventilatsiooni remonti.

Toloneni jaoks olid esimesed vaevused ilmnenud juba paar aastat varem. Hääl hakkas kaduma, pea valutas, peanahk ja silmad sügelesid, käed lõhnasid imelikult. Enesetunne oli väsinud ja haiglane. Kõht valitas, kuigi Tolonenil polnud varem tuvastatud piima- ega vilja-allergiat.

Tolonen räägib, et kõik vaevused kadusid koolivaheaegade ajal. Kui vaevused jätkusid, ei saanud seda enam põhjendada pikale veninud viirushaigusega. Tema ülemus saatis ta tervisekontrolli. Seal diagnoositi astma.

Toloneni olukord pole harukordne. Mikkola kooli õpetajate hulgas on samalaadseid juhtumeid veel, aga seni on vaid üks õpetaja julgenud sellest avalikult rääkida. Ajakirjanikega anonüümselt suhelnud õpetajad kardavad oma töökoha pärast. Õpetajad on rahulolematud, aga nad ei saa midagi teha.

Nii nagu Tolonen, peavad mitmed teised nüüd õppima täiesti uut moodi elama. Näiteks poes käigu peab hoolikalt ette ära planeerima, et seal ei tekiks astmahoogu. Kõik kemikaalid, lõhnad ja muu selline võib tekitada ärritust. Naine ei saa enam lugeda raamatuid ega ajalehte, kuna trükivärv tekitab ärritust. Riided tuleb mitu korda enne läbi pesta, kui neid kanda saab.

Naine tunnistab, et tema tulevik jäi Mikkola kooli.

Jaanuaris esitasid Mikkola kooli 11 õpetajat olukorra kohta kaebuse linnavalitsusele. Asjaga tegeletakse, aga probleem on selles, et Vantaa linnal pole eelarves piisavalt raha koolide siseõhu parandamiseks. Õpetajate soovitud tõhusaid õhupuhastajaid või õuepaviljone pole kiirkorras võimalik soetada. Mikkola kooli õpilastele ja õpetajatele on pakutud võimalust minna üle Rekolanmäe kooli.

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005097579.html

Kommentaarid
(Külastatud 393 korda, 2 külastust täna)