Soomlaste Põdra-TV esimese saate külaline oli kirjanik Juhani Tamminen

Reedel oli Tallinna TV kanalil eetris esimene saade 10-osalisest sarjast Põdra-TV. Sarja esimese saate külaline oli kirjanik Juhani Tamminen.

Tegemist on esimese saatega Eesti teleajaloos, kus saadet teevad välismaalased eesti keeles.

Saade on Tallinna TV veebis järelvaadatav üle kogu maailma. Lisaks intervjuule Juhani Tammineniga oli saates juttu toiduainete hindadest Lidli poes Helsingi kesklinnas Kamppi keskuses. Mitmete kaupade nagu leiva, piima, kohvi ja jogurti hinnad on Soomes märksa madalamad kui Eestis.

Saatekülaline Juhani Tamminen ütles intervjuus, et Eesti probleem, ja ka see, miks Lidl Eestisse ei tulnud, on see, et Eestis on olemas Tallinn, nibin-nabin Tartu ja siis kolmas sektor, mis on hädas. „Tallinn on selline näidisühiskond – madalad kõrghooned ja uhked autod,” jätkas Tamminen, „aga kas see on elu, kui inimene peab kolima kaugelt siia, et ellu jääda.”

Tamminen märkis, et eestlastel on targem kolida Soome, sest Soomes on võimalusi rohkem raha teenida, ellu jääda ja perekonda toita. „Andke andeks, aga eks need Eesti palgad on väga koomilised,” ütles Tamminen, „see on inimeste mõnitamine, kui inimene teenib 480 või 600-700 eurot kuus.”

Sellepärast majandus ei arenegi, märkis Tamminen, meil on tarbimisühiskond, aga kuidas see tarbimine tekib, kui 90% palgast läheb elamise jaoks. Kuivõrd palgad on naeruväärselt madalad, on paljud inimesed läinud Eestist minema ja nad ei tulegi tagasi. „Ja see ongi kõige kohutavam, et nad ei tulegi tagasi,” ütles Tamminen. Ideaalne oleks, kui nad käiksid ära, õpiksid, teeniksid, tuleksid tagasi ja arendaksid oma isamaad, aga nad ei tule. See, et Eestis on palgad väga madalad, on kasulik neile, kes kuritarvitavad seda olukorda ja kasutavad odavat tööjõudu, rääkis Tamminen.

Põdra-TV tegijad ehk „põdrad”, soome ajakirjanikud Sami Lotila (vasakul) ja Risto Vuorinen. Kujutis teleekraanilt
Kommentaarid
(Külastatud 593 korda, 1 külastust täna)