Soomlasi painab krooniline väsimus

Soomlased magavad palju vähem kui veel mõned aastad tagasi. Valdav osa soomlastest kurdab pideva väsimuse üle, vahendab Yle.

Kui veel 2012. aastal magasid soomlased keskmiselt 8 tundi ööpäevas, siis nüüd magatakse ainult 7 tundi. Soomlaste ööune pikkus on lühenenud viie aasta jooksul enam kui ühe tunni võrra.

Uneuurija Markku Partinen räägib, et suurel osal soomlastest on tekkinud pikaajaline unepuudus, mis tuleb sellest, kui pidevalt magatakse alla oma vajaduse. Unepuudus võib kaasa tuua mitmeid probleeme ja soomlased ongi praegu piiri peal.

Prisma Studio ja Helsingi Ülikooli uneuuringule vastas 16 500 soomlast. Selle uuringu tulemused jahmatasid isegi uurijaid. Uuringust selgus, et kaks kolmest soomlasest ärkab hommikul väsinuna. Ainult 4% inimestest ärkab hommikul virgena.

Üha rohkem soomlasi kaebab väsimus üle. Graafik: Yle.

Varasemate uuringute põhjal on teada, et vähene uni on seotud stressiga. Ka küsimustele vastanud tunnistasid, et stress on põhjus, miks nad halvasti magavad. Väsimus ja stress omakorda toovad kaasa surnud ringi, kust välja pääseda on väga keeruline. Väsimus suurendab stressihormooni hulka ja stress omakorda kahandab une kvaliteeti.

Küsitluse järgi on naised väsinumad kui mehed. Naistest on hommikul väsinud 66%, meestest 53%. Enam kohtab väsimust linnades. Linnaelanikest iga kolmas kurdab ärgates väsimuse üle, samas kui maal elavatest iga neljas. Huvitav oli see, et linnaelanikud tunnevad end rohkem väsinuna, kuigi nad magavad rohkem kui maainimesed.

Soomlased tunnevad end väsinuna ka päeval. Peaaegu iga kolmas vastaja kurtis väsimuse üle päevasel ajal. Päevane väsimus on samuti rohkem levinud naistel kui meestel.

Kommentaarid
(Külastatud 388 korda, 1 külastust täna)