Soome tüüpmaju ootab remont või lammutamine

Soomes pärast sõda massiliselt ehitatud tüüpmaju ehk nn rintamamiestalo-sid ootab ees kas põhjalik remont või lammutamine, kuna ligi 70 aastat tagasi ehitatud majade katused ja vundamendid on läbi.

Nn rintamamiestalo-d on pooleteise korruselised majad ühes paari toa ja köögiga allkorrusel ning magamisruumidega ülakorrusel. Lisaks oli maja all varem juurviljakelder, aga mis nüüd on muudeks ruumideks ümber ehitatud:

Soome tüüpiline nn rintamamiestalo.

Osa neist majadest on tühjaks jäänud ja neid müüakse 42 000 euro eest, vahendab Helsingin Sanomat. Selliseid tühjaks jäänud maju enam remontida ei saa ja nad tuleb lammutada. Remonditud majade hind on 100 000 euro ringis. Enamasti on selliste majade suurim väärtus lähedus keskusele ja avar krunt.

Nüüd on aga majade kasutusaeg läbi saanud. Soomes on elumajade kasutusiga keskeltläbi 30-50 aastat. Eriti puudutab see katuseid ja pesemisruume, samuti keldrite isolatsiooni. Samuti on kadunud majade soojapidavus, kuna seintes kasutatud saelaastud ja -puru on ära vajunud.

Rindelt saabunud meeste järgi nime saanud tüüprojekti järgi ehitatud rintamamiestalo-sid kerkis pärast sõda üle Soome ligi 240 000. Maju ehitati nii linna kui maale. Neist on siiani alles ligi 200 000 maja, kus elab ligi pool miljonit inimest. Krundid on suured ja olid mõeldud algselt aiavilja kasvatamiseks. Majade krundid saadi kätte poolmuidu ning ehitusmaterjali pakuti inimestele töö juurest. Selliste majade ehitus pani aluse Soome sõjajärgsele laste sünnile ja rahvaarvu kiirele kasvule, kuna eluruumi oli piisavalt.

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005084653.html

Kommentaarid
(Külastatud 1,243 korda, 1 külastust täna)