Soome riigiasutusi rünnanud 19-aastane häkker pandi vangi

Aasta jooksul Soome riigiasutusi, politseid ja tuhandete eraisikute arvuteid rünnanud 19-aastane Pirkanmaa noormees pandi kohtu otsusega eeluurimisvanglasse.

Iseseisvalt arvutiasjandust õppinud noormees alustas oma häkkeri-tegevusega möödunud, 2016. aasta veebruaris. Politsei kriminaalkomissar Ossi Kaario ütles väljaandele Ilta-Sanomat, et noormees korraldas koos veel kahe kahtlusalusega rünnakuid Soome valitsuse teenuse-serveritele. Noormees oli eestvõtja ja kokku kasutati rünnakuteks ligi 1500 pahavaraga nakatatud arvutit.

Rünnakute alla sattusid teiste seas Soome Kaitsevägi, parlament, rahandusministeerium, haridusministeerium ja Kela. Rünnakute tulemusel langesid nende asutuste veebiküljed rivist välja. See tähendas, et inimesed ei saanud neid veebikülgi kasutada.

Noormees võeti kinni ja teda hoiti vahi all möödunud aasta märtsist kuni aprillini. Seejärel lasti ta vabaks.

Augustis võeti noormees kuriteos kahtlustatuna uuesti vahi alla. Seekord oli ta kasutanud juba 3500 nakatatud arvutit. Ta oli arvutid nakatanud Youtube’i pandud lingi kaudu. Ta oli ise programmeerinud pahavara, mis käivitus siis, kui inimene lingile klikkis ja seal pahavara käivitas.

Pahavara töötas nii, et noormees sai teise arvuti enda kontrolli alla ja nägi, mida inimene arvutis tegi. Ülekuulamisel rääkis noormees, et ta nägi, kuidas inimene sisestas arvutisse internetipanga koodid.

Kahtlustuse järgi ei saanud noormees oma tegevusest majanduslikku kasu. Politsei soovis noormehe uuesti vangi panna, aga loobus sellest, kuna noormees lubas lõpetada kuritegude toimepanemise.

Noormees aga oma lubadust ei täitnud. Politsei jõudis oma uurimistegevusega uuesti noormehe jälile ja asi lõppes sellega, et Pirkanmaa kohus mõistis noormehe esmaspäeval eeluurimisvanglasse.

Nüüd oli noormees loonud väljapressimistarkvara, mis oli võimeline lukustama ohvri arvuti. Kui kasutaja oleks tahtnud oma arvutit kasutada, oleks pidanud maksma lunaraha.

Politsei kahtlustab, et noormees tahtis seekord oma tegevusest kasu saada, aga teadaolevalt pole ta raha saanud. Noormees on eitanud bitcoin-ide saamist, aga ta on politsei info kohaselt püüdnud neid saada. Politsei pole veel suutnud välja selgitada, kas bitcoine on kasutatud. Samuti ei tea politsei, kas rünnatud arvuteid on mõned üksikud või mõnisada.

Kahtlustuste järgi oli noormees loonud uuesti sellise pahavara, mille abil ta nägi ohvri arvutis toimuvat. Sellele lisaks oli noormees loonud pahavara, millega oli võimalik hävitada ohvri arvuti. Kahtlustuse järgi oli noormees andnud pahavara üle oma internetituttavale.

Politsei jätkab asja uurimist ja süüdistus esitatakse hiljemalt 20.04.2017.

Kommentaarid
(Külastatud 277 korda, 1 külastust täna)