Soome kodudes on hallitusest ohtlikum tapja

Soome kodudes varitseb ohtlik tapja, mis on hallitusest ohtlikum ja mille mõjul sureb rohkem inimesi kui liikluses. Selle kurja nimi on radoon, vahendab Helsingin Sanomat.

Soomes on radoon elamutes väga levinud. Maailmas on ainult Tšehhi kodudes veel rohkem radooni kui Soomes.

Radoon jõuab kodudesse maapinna kaudu. Põhjus on maapõues sisalduvas uraanis. Radoon tekib uraani lagunemisel.

Radoon tapab rohkem inimesi kui liiklus, räägib Tampere ülikooli epidemioloogia professor Anssi Auvinen. Radoon on Soomes suitsetamise järel tähtsuselt teine kopsuvähi põhjustaja. Radooni tagajärjel haigestub igal aastal Soomes kopsuvähki 200-300 inimest. Ligi 80% neist on suitsetajad.

Vähki haigestumise riski mõjutavad radiatsiooni tugevus ja kestus. Vähki haigestumise risk kahekordistub, kui inimene on kümme aastat hinganud sisse radooni sisaldavat õhku.

Radooni oht on Soomes praktiliselt igal pool. Soome kiirguskeskuse andmetel on saadud normist kõrgemaid näitusid igal pool Soomes. Radoonisisaldusest annab märku becquerel-näit. Vana ehitise aasta keskmine radoonisisaldus ei tohiks ületada 400 becquerelit kuupmeetri kohta (Bq/m3). Uutes majades on piir 200 Bq/m3. Mida uuem maja, seda väiksem on radoonirisk.

Radoon on lõhnatu ja värvitu radioaktiivne gaas. Radiatsiooni sümptomid on inimesel nõrkus, kõhulahtisus, palavik, higistamine, juuste väljalangemine, oksendamine, seedeprobleemid.

Järgneval kaardil on toodud omavalitsuste kaupa, kus on mõõdetud Soomes kõrgeimad radooninäidud ehk üle 400 Bq/m3 (punane ja pruun ohtlikumad piirkonnad, roheline ja sinine vähem ohtlikud, kaart Soome kiirguskeskuse veebist):

Kodeissa piilee homettakin pahempi sisäilmaongelma – “Radon tappaa jopa enemmän suomalaisia kuin liikenne”

Kaikki sisäilmaongelmat eivät johdu kosteusvaurioista. Kotien ilmassa leijuu näkymätön vihollinen. Se ei haise eikä viihdy otsikoissa. Suomi kolkuttelee kyseenalaista maailmanennätystä. Vain Tšekissä kotien sisäilma sisältää enemmän syöpää aiheuttavaa radonkaasua kuin meillä. Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentaarid
(Külastatud 1,509 korda, 1 külastust täna)