Soome abituriendid otsivad laevareisidele saatjaid Tinderist

Soome gümnaasiumi lõpetajatel on tavaks korraldada laevakruiis Tallinna. Reisi puhul on nõutav iga 30 abituriendi kohta ühe vähemalt 30-aastase saatja olemasolu, mistõttu on hakatud saatjaid otsima lausa Tinderist, vahendab Helsingin Sanomat.

Näiteks Helsingi ema Venla Olin ei andnud oma tütrele luba sellisel kruiisil osalemiseks. Otsuse tingis asjaolu, et kõik saatjad pole ise asjaga seotud. Osa saatjatest olid noortele täiesti tundmatud ja nad olid leitud interneti suhtlusvõrgustiku Tinderi kaudu.

Olin kirjutas asjast avalikult ajalehe arvamusküljel. Ta märkis, et vanemad annavad kruiisiks loa, kuna arvavad, et see on kooli poolt korraldatud. Olin kirjutas, et vaatamata sellele, et tegemist on sama kooli õpilastega ja et kaasas on nõutud arv vanemaid inimesi, teadis ta, et see reis pole kooli poolt korraldatud. Mitte keegi ei kontrollinud, kes on laste saatjateks määratud.

Laevafirma on samuti sellistest asjadest teadlik. Tallink Silja suhtekorraldusjuht Marika Nöjd räägib, et laevafirma võtab ise saatjatega ühendust. Laevafirma eeldab, et saatja annab endast teada ja ta peab olema rühmaga seotud. Reegleid muudeti, kui laevafirma sai aru, et osade saatjatega oli probleeme. Näiteks jõid saatjad end ise purju ja ei olnud võimelised korda hoidma.

Olin märgib samuti, et saatjad lähevad ise reisile jooma ja odavat viina ostma. Samas ei süüdista ta noori, kuna nemad ise ka ei saa aru, millega riskivad.

Abiturientide reise korraldab Soomes firma Abiristeilyt Oy. Kasutatakse nii Tallink Silja kui Viking Line’i laevu. Vanusepiir on 18 eluaastat. Kuigi tegemist on täiskasvanutega, peab ikkagi olema kaasas iga 30 osaleja kohta üks vähemalt 30-aastane täiskasvanu. Saatja võib olla noorem, kui ta on koolis õpetaja.

Alaealiste noorte puhul on laevafirmadel nõue, et iga kümne noore kohta peab olema kaasas üks vähemalt 25-aastane täiskasvanu. Nädalalõppudel ja puhkuste ajal on nõuded veel karmimad: igas kajutis peab olema üks täiskasvanu.

Abiristeilyt Oy korraldaja Krista Heinonen ütles, et vahel on noortel probleeme saatja leidmisega, aga enamasti on asi vastupidine. See sõltub aastast, aga alati on olemas sugulasi või ristivanemaid, keda reisile saatjaks kaasa kutsuda. Abiristeilyt korraldab saatjatele enne reisi ka infotunni, kus käiakse läbi turvalisuse küsimused.  Saatjatele on oluline teada, kellele peaks teatama, kui midagi juhtub.

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005088215.html

Kommentaarid
(Külastatud 309 korda, 1 külastust täna)