S-panga 45-aastasest eluasemelaenust sai müügihitt

Enne jõule turule tulnud Soome S-panga 45 aasta pikkuse tähtajaga eluasemelaenust sai automaatselt suur müügihitt. S-grupile ja Lähi-Tapiola kindlustusseltsile kuuluv pank hakkas detsembris pakkuma Soome kõige pikema tähtajaga eluasemelaenu, vahendab Helsingin Sanomat.

Pakkumine tõstis eluasemelaenude mahu uutesse kõrgustesse. Möödunud aastal kasvas S-panga välja antavate eluasemelaenude maht 15,2%.

Soome panga andmetel kasvas Soomes möödunud aastal kogu eluasemelaenude maht 2%. S-pank kasvatas seega turuosa, kui panga osa Soome 92 miljardi euro suurusest eluasemelaenude turust on väike.

Teised pangad ei anna reeglina välja pikemaid kui 20-25 aasta pikkuseid eluasemelaene. Soome finantsinspektsioon nõuab, et laenuvõtja maksevõime oleks piisav, kui laenuintress kerkib 6%-ni ja tagasimakse tähtaeg on 25 aastat. Laenusummat seega maksetähtaja pikendamisega suurendada ei saa.

S-panga kogu laenuportfell kasvas eluasemelaenudest veel kiiremini. Kogu laenuportfelli maht kasvas 23% 3,5 miljardi euroni. Lisaks eluasemelaenudele anti välja majaühistute laenusid. S-panga hoiuste maht on jätkuvalt 1 miljardi euro võrra suurem kui laenude maht.

Soome ühistuline S-gupp (Eesti ETK analoog) on kõigist klientidest teinud viimastel aastatel oma panga kliendid, kui ostude eest makstavaid boonuseid hakati kandma panga kontole. Rohelistest kliendikaartidest said ühtlasi pangakaardid. Seetõttu on S-pangal 2,9 miljonit klienti ja väljastatud on 1,9 miljonit pangakaarti.

Panga kasum oli möödunud aastal 22,3 miljonit eurot, kolmandiku võrra varasemast aastast rohkem. Suurele laenuandmisele vaatamata kukkus panga intressitulu 3,7%. Panga kapitali adekvaatsus (omavahendite piisav maht riskide katmiseks) püsib aga heal tasemel, 15,1%.

S-pankin 45 vuoden asuntolaina kävi hyvin kaupaksi – asuntolainakanta kasvoi 15 prosenttia

S-pankin tarjoamista 45 vuoden asuntolainoista on tulossa pankin mukaan myyntihitti. S-ryhmän ja vakuutusyhtiö Lähi-Tapiolan omistama pankki alkoi joulukuussa tarjota Suomen markkinoiden pisimpiä asuntolainoja. Tarjous nosti S-pankin tiedotteen mukaan asuntolainahakemusten määrän uuteen ennätykseen. Koko viime vuonna S-pankin asuntolainakanta kasvoi 15,2 prosenttia vuoden takaisesta eli huomattavasti markkinoita nopeammin.

Kommentaarid
(Külastatud 289 korda, 1 külastust täna)