Lastepsühholoog: Lapsi treenitakse ülitublideks ja see on ohtlik

Lapsi treenitakse olema ülitublid ja see on väga ohtlik, lausub lastepsühholoog Leea Mattila. Selle üle tunnevad vanemad lausa uhkust, kui laps millegi üle ei kurda. Nõnda aga õpivad lapsed oma tundeid varjama ja peitma seda tubliduse taha, vahendab Helsingin Sanomat.

Psühholoog soovitab anda lastele võimalus väljendada oma tundeid ning suhelda lastega ja mängida, seda ka ilma mänguasjadeta, mängulise ellusuhtumise kaudu.

Mattila, kes jagab vanematele nõuandeid nii Facebooki lehekülje kui MindLink blogi kaudu, on seisukohal, et vanemate hirmutav käitumine, näiteks vanemate omavaheline vägivald on lapsele niisama ohtlik kui lapse enda vastu suunatud vägivald.

Teine Soome vanemate toetamisele suunatud blogi, tukeavanhemmille.fi kirjutab sellest, et ohtlik on ka vanemate endi ülitublidus, mille käigus unustavad vanemad nii iseenda kui oma lapse. Ülitublidusele vastandina on Põhjamaades üha enam populaarsust kogunud hygge-suhtumine, kus elu võetakse kergemalt, ilma üle pingutamata. Kus tähtsaimaks elus on armastus ja selle jagamine. Paljud vanemad peatuvad hetkeks nädalalõppudel ja puhkuse ajal, aga sellest ei piisa – kes tahaks elada täisväärtuslikku elu vaid mõnel nädalal aastas. Lapsed on ajas seisatamise kõige paremad õpetajad.

Täna olen tänulik selle üle, et elu sundis mind peatuma, kirjutab tukeavanhemmille.fi blogi autor Hanna Lehtonen. Muidu oleks jooksnud ja saavutanud läbi kogu elu. Ja mis oleks pärast seda kätte jäänud? Valmis saanud to do -list? Kuigi see ei saa kunagi valmis. Hea inimene, kui tunned endas ja oma elus liigse saavutamise märke, siis vajuta pidurit! Keegi teine seda sinu eest ei tee.

Kommentaarid
(Külastatud 687 korda, 1 külastust täna)