Kela on saanud 192 000 toimetulekutoetuse taotlust

Toimetulekutoetuste taotlemine läks Soomes uuest aastast omavalitsustelt üle rahvapensioniametile Kela, millele on laekunud 192 000 taotlust.

Kela hakkas taotlusi vastu võtma juba detsembris, et väljastada toetusi jaanuarikuu eest. Kuni märtsikuuni kestva üleminekuperioodi ajal saavad toimetulekutoetuste otsuseid teha ka omavalitsused, edastab Kela.

Lõplikult läheb toetuste väljastamine omavalitsustelt Kelale üle kevade jooksul, selgitab eelistuste juht Anne Neimala.

Toetuste taotlustest ligi 75% on saanud positiivse vastuse. Valdav osa keeldumistest on seotud liiga suure sissetulekuga. Teine keeldumiste põhjus on see, et lisaselgitusi   pole saabunud õigeks ajaks. Osa keelduvaid otsuseid võib muutuda positiivseteks, kui lisatakse puuduvad dokumendid, näiteks elektriarve.

Taotlused vaadatakse läbi keskmiselt 6 päeva jooksul. Taotlustest 98% on läbi vaadatud tähtaja, 7 päeva jooksul. Ülejäänud taotlustega on läinud kauem seoses üleminekuperioodiga omavalitsutelt Kelale. Eriolukorras on vastus saadud juba samal päeval.

Toimetulekutoetusi vaatab Kelas läbi 600 töötajat. Lisatud on bürootöötajaid ja telefoniteenindajaid. Üleminekuperioodil on tehtud palju ületunde, et inimesed ei kannataks.

Toimetulekutoetust võib saada siis, kui sissetulek ei kata vältimatuid kulutusi nagu eluase ja toit. Kela pakub erinevaid teenindusvõimalusi, nii telefoni kui veebi kaudu.

Uutest taotlustest 52% ja jätkutaotlustest 67% on Kelale saadetud veebi kaudu. Veebi kaudu asjaajamine on ka kõige kiirem. Veebi kaudu taotlust saates on võimalik ka vastus kiiremini saada. Taotlused on eeltäidetud, mistõttu kõiki välju ei pea ise täitma. Veebis on õpetus, kuidas taotlust täita.

Võrguteenuses on ühtlasi võimalik jälgida taotluse seisu ja maksete laekumist.

Kela toimetulekukalkulaatori järgi peab kahe lapsega perele Soomes pärast eluasemekulude eest tasumist ühes kuus toidu ja rõivaste tarbeks kätte jääma vähemalt 1419,77 eurot.

Kommentaarid
(Külastatud 262 korda, 1 külastust täna)