Kana süüakse Soomes rohkem kui kunagi varem

Soomes süüakse kanaliha rohkem kui kunagi varem – kogutoodang on 117 miljonit kilo aastas. Lisaks kasvab kanamunade tarbimine, vahendab Aamulehti.

Kana tähendab soomlaste jaoks pea eranditult broilerit ehk spetsiaalselt liha tootmise tarbeks aretatud kiire kasvuga kanatõugu. Kanaliha tarvitatakse Soomes 21 kg inimese kohta aastas, seda on kolm korda rohkem kui paarikümne aasta eest.

Linnuliha moodustab Soomes neljandiku tarbijate aastasest liha tarbimisest, mujal Euroopas on linnuliha osakaal juba kasvanud kolmandiku peale. Mujal maailmas on linnuliha tarvitamine veel suurem, näiteks USA-s tarvitatakse juba 40 kg linnuliha aastas inimese kohta.

Möödunud aastal kasvas Soomes broileritoodang 6% ja kalkunitoodang 7%. Linnuliha suurem tarvitamine toiduks on ülemaailmne trend.

Soomes tarvitatakse toiduks põhiliselt broileri rinnafileed, mida ostetakse kas värskelt või marineeritult. Kana luisemad osad viiakse Soomest välismaale.

Poes müüakse Soomes põhiliselt kodumaal toodetud linnuliha, importliha aga kasutatakse restoranides ja tööstuses. Importliha osakaal on 15% ja seda tuuakse põhiliselt Leedust.

Kanamunade tarvitamine toiduks on Soomes samuti kasvanud. Kui paarkümmend aastat tagasi tarvitati Soomes aastas kanamune 10,9 kg inimese kohta, siis möödunud aastal 12,2 kg.

Munemise lõpetanud tavalisi kanu pole Soomes tavaks toiduks tarvitada. Niisamuti ei ole läinud peale mahe-kanad ega mahe-broilerid. Mahe-broileri liha toodetakse Soomes vaid paarsada tonni aastas. Mahetoodangu vähene tarbimine tuleneb hinnast – tarbija pole nõus selle eest maksma kahe-kolmekordset hinda.

Suurem osa Soomes müüdavast broilerilihast tuleb kolmelt tootjalt: Atria, HK ja Kronfågel.

Kanaa syödään Suomessa enemmän kuin koskaan – kokonaistuotanto noin 117 miljoonaa kiloa vuodessa – Aamulehti

Suomessa syötävä kana on liki yksistään broileria, ja sitä popsitaan yhä enemmän. Myös kananmunien kulutus on kääntynyt nousuun. Luomubroileri ei vieläkään vedä kuluttajia. Kanaa syödään Suomessa enemmän kuin koskaan. Tai kanaa ja kanaa, miten sen nyt ottaa. Suomessa syödään kanana lähes pelkästään broileria – siis erityisesti lihantuotantoon jalostettuja nopeakasvuisia kananpoikarotuja.

Kommentaarid
(Külastatud 371 korda, 1 külastust täna)