Helsingi üürihindade tõus on peatunud

Helsingi üürihindade tõus peatus möödunud aastal ja uusi lepinguid tehakse juba madalama hinnaga kui varem. Helsingis on varasemast korteripuudusest jõutud nüüd olukorda, kus pakkumine ületab nõudluse, vahendab Helsingin Sanomat.

Kui üürnik on lahkunud ja tahad uut üürnikku leida, siis võib väga kergesti juhtuda, et sa enam üürilist ei leia, kirjeldab olukorda Soome üürileandjate liidu juht Mia Koro-Kanerva.

Varem oli üürileandjatel kombeks tõsta igal aastal üürihinda, aga nüüd pole see enam mõistlik. Nüüd on saabunud aeg, kus heast üürilisest tuleb kümne küünega kinni hoida.

Üürilevõtjal on taas mõistlik otsida omale uus korter kui et maksta varasemast kõrgemat üürihinda. Korterite pakkumine on Helsingis viimastel aastatel kasvanud, linna on ehitatud palju uusi kortereid ja väga paljud inimesed on investeerinud uutesse korteritesse. Iga uus korter, mis turule tuleb, mõjutab veidi olukorda.

Soome statistikaameti andmetel toimus muutus möödunud aastal. Espoo, Vantaa ja Kauniaineni üürihinnad tõusid kiiremini kui Helsingis. Investorid on samuti liikunud Helsingist välja, kus on hakatud rohkem kortereid ostma.

Vantaal näiteks kerkis korterite üürihind möödunud aastal 4,3%, aga Helsingis ainult 1,4%. Statistikaametis korterite hinda jälgiv Martti Korhonen ütles, et üürilevõtjate maksevõime tuleb ühel hetkel vastu ja arvatavasti on lagi juba saavutatud.

Üürid võivad veel tõusta nende jaoks, kes on seotud varem sõlmitud lepingutega ja mujale kolida ei saa. Sellised sundseisus üürilevõtjad on näiteks töötud ja pensionärid.

Helsingin keskustan huippuvuokrissa tuli katto vastaan – joko vuokralaisten markkinat alkoivat?

Helsingin keskustan huippuvuokrat näyttävät saavuttaneen teoreettisen katon. Vuokra-asukas on iät ajat maksanut keskustassa asumisesta kovempaa hintaa kuin missään muualla, mutta viime vuonna vuokrien nousu taittui. Etenkin Helsingissä on siirrytty asuntopulasta tilanteeseen, jossa uusissa vuokrasopimuksissa on yllättäen vuokralaisen markkinat. Vuokrapyynnöt laskevat.

Kommentaarid
(Külastatud 260 korda, 1 külastust täna)