Eesti 99 – mis on Eestis parem kui Soomes?

Täna tähistab Eesti Vabariik 99. aastapäeva. Mis on Eestis parem kui Soomes?

Iltalehti on leidnud 10 asja, milles eestlased on paremad kui soomlased.

  • Spordisaavutused

Eestlased on paljudel aladel edukamad kui soomlased. Need alad on: vehklemine, tõstmine, kettaheide, lühimaajooks, kaugushüpe, sõudmine ja freestyle. Ott Tänak on autotalli tulevane maailmameister ja soomlasest treener Jussi Tupamäki koolitab Eesti hokikoondisest Soome lõvidele tasavägist vastast.

  • Edu Eurovisioonil

Möödunud aastal läks Eestil Eurovisioonil kehvasti, aga muidu on eestlased olnud väga tublid alates 1996. aastast. Eestil on taskus üks võit, üks kolmas ja üks neljas koht ning lisaks veel kuus kohta esikümnes. Soomlased on olnud ühed viimastest, välja arvatud 2006. aasta võit.

  • Alkoholimüük

Kes oleks võinud 20 aastat tagasi arvata, et alkoholi tassimine suurte kärudega võib olla seksikas või soositud tegevus. Nüüd on see nii tänu eestlastele, kes on soomlaste tarbeks rajanud otse sadamasse alkoholilaod.

  • Hariduse edusammud

Hariduse tasemelt on eestlased soomlastega sama head, kui arvestada PISA-teste. Eesti õpilased on tõusnud kiiresti maailma tippu, samas kui heaolu nautivad ja Pokemone taga ajavad soome õpilased jäävad üha rohkem maha.

  • Tänases päevas elamine

Eestlased ei hädalda ja teevad olulised asjad kiiresti ära. 90ndatest alates on Eestist lahkunud paarsada tuhat inimest, põhiliselt Soome, aga Eestis ei tehta sellest suurt numbrit. Eestlased elavad tänases päevas, samas kui soomlased nutavad jätkuvalt taga 1960ndate massilist lahkumist Rootsi.

  • Uusehitised

Tänases Eestis pole enam palju järel 1990ndate Eestist. Tallinn on ehitatud täiesti ringi, samas kui Helsingis vaieldakse aastaid mõne uusehitise üle. Juba Eliel Saarinen sai 100 aastat tagasi aru, et Eestis on arhitektil vabamad käed.

  • Automaksu puudumine

Eesti maksusüsteem on lihtne ja automaks puudub sootuks, mistõttu on liiklus mitmekesisem kui Soomes. Soomlaste jaoks kallid autod on Eestis märksa odavamad. Näiteks võib tuua kasutatud autode müüja Tallinnas, kes võttis müüki Araabia šeikide ökoautod. Need osteti ruttu ära.

  • Otsekohesus

Eestis öeldakse otse välja, nagu asjad on, mitte nagu nad arvatakse olevat. Anu Saagimi väljaütlemised on näide eestlaste otsekohesusest, mis käib nii üksikisikute kui terve riigi kohta. Otsekohesus on voorus ja rikkus, mis paneb asjad liikuma, aga vahel võiks eestlastel olla rohkem põhjamaist enesevalitsemist.

  • IT-teenuste areng

Eesti on oma IT-arengu brändist teinud rahvusvahelise eduloo ning teenuseid viiakse Eestis võrku enneolematu kiirusega. Soomes kühveldatakse miljardeid eurosid IT-uuendustesse, mis Eestis tehakse ära mõne miljoniga.

  • Naisekandmine

Naisekandmine mõeldi kõigepealt välja Soomes, aga selles vallas on eestlased olnud maailmas kõige edukamad. Kas eestlased võidavad tänavu 12. korda maailmameistritiitli? Eestlaste edu saladus on parem tehnika ja kerged naised.

ILUSAT AASTAPÄEVA, EESTI!

Kommentaarid
(Külastatud 850 korda, 1 külastust täna)