Artur Talvik soomekeelsele raadiole Eestis: Kaljulaidist on saamas PR-president

Presidendi toetus maksti kinni maksumaksja raha eest, valitsus kinnitas Rail Balticu ehituse ja siis Arsenali kinnistu müügi juhtum, loetles Riigikogu korruptsioonikomisjoni esimees Artur Talvik intervjuus soomekeelsele SSS-Radiole viimasel ajal tema tähelepanu pälvinud sündmusi.

Ühtlasi märkis Talvik, et Eesti president Kersti Kaljulaidist on saamas PR-president ehk avalike suhete poolt kujundatud president.

Pole veel 100 päevagi möödunud valitsuse vahetusest, kui valitsuse kohal on juba hallid pilved, märkis Talvik. Uus valitsus on saanud tema väitel vana valitsuse rumalused omale, nagu näiteks Rail Baltic. Keskerakond oli enne raudtee rajamise vastu, aga niipea kui valitsusse sai, siis oli kohe poolt.

EASi otsus president Toomas Hendrik Ilvese toetuse katmise kohta maksumaksja raha eest puudutab Talviku sõnul kõiki poliitikuid ja ametnikke. Rahvas küsib, kuidas see on nii, et ühiskonnas on neid, kelle kohta seadused kehtivad ja on neid, kelle kohta seadused ei kehti. Nagu jumalad ja härjad, märkis Talvik.

Talvik ütles, et Rail Balticu puhul on halb see, et otsused on kõik alates 2011. aastast tehtud tagatoas. Valitsuse tegevus peaks olema avatud ja läbipaistev, aga raudtee otsused on kõik tehtud kusagil mujal. Ja kui küsida, kes vastutab ühe või teise otsuse eest, siis polegi seal poliitikuid. Nemad on kusagil peidus ja küsimustele vastavad paar-kolm majandusministeeriumi ametnikku. On selge, et keegi ei taha võtta vastutust, aga kusagilt tuleb mingi sund, ütles Talvik.

Arsenali juhtumi puhul pole korruptsioonikomisjonil võimu, et midagi kinni panna, aga saab avada inimeste silmi ühe või teise asja koha pealt ehk nn JOKK skeemide suhtes. Kas poliitilist võimu on kasutatud ühe või teise otsuse tegemisel. Ehk poliitilise võimu kaudu on tehtud mõne kinnistu müük. Algselt kaitseministeeriumi, hiljem Riigi Kinnisvara valduses olnud kinnistu müüdi ilma konkursita ühele pakkujale. Toona oli parim pakkumine 3,5 korda kõrgem, millega see lõpuks 5 aastat hiljem müüdi. 5,4 miljonit oli hind siis, 2012. aastal müüdi kinnistu 1,5 miljoniga.

Kõige naljakam on Talviku väitel see, et uuest presidendist räägitakse spordi kaudu. President peaks olema vahendaja poliitikute ja rahva vahel. Nüüd aga tuleb uudis, et president läheb suusatama. „Meil on olnud peaministrid, kellest on räägitud, et nad ainult jooksevad, suusatavad või sõidavad jalgrattaga,” ütles Talvik. Saatejuht Kalle Tapio Reini ütles selle peale, et see on samamoodi nagu kunagi oli president Kekkonen Soomes, kes muudkui suusatas kogu aeg. Ilmselt soovitakse teha Kaljulaidist uut Kekkoneni.

Talvik ütles, et presidendist on saamas PR-president, kes käib uisuvõistlustel, siis läheb suusatama. Siis käib kusagil maakonnavisiidil, kus alustab päeva hommikujooksuga. Mitte midagi sellest, mida ta oma töös teeb või asjadest arvab. PR-loogika on Talviku sõnul selles, et kogu aeg peab tulema positiivseid sõnumeid ja sport on presidendi PR-meeskonna arvates selline positiivne sõnum.

Rail Balticu raudtee kohta lisas Talvik, et Poola ei tulnud projektiga kaasa, mistõttu lõppeb raudtee Poola piiril. Nüüd räägitakse, et raudteed hakkavad kasutama Berliini sõiduks kõik need 5,4 miljonit turisti, kes aastas Eestit külastavad.

Artur Talvik räägib soome keelt ja on suur Soome sõber. Talvik on muu hulgas varem öelnud, et Soome valitsusparteidel on sarnaselt Keskerakonnaga leping Ühtse Venemaaga, aga see ei kõiguta kuidagimoodi Soome kurssi.

Kommentaarid
(Külastatud 531 korda, 1 külastust täna)