Uurimus: pere- ja tööelu sobitamine põhjustab lahutusi

Pere- ja tööelu kokkusobitamise raskused põhjustavad meestel lahutusi, selgub Tampere ülikooli juures läbi viidud uurimisest. Peresisesed tülid omakorda toovad kaasa pikaajalisi haigusperioode, vahendab Helsingin Sanomat.

Tülid toovad kaasa nõrkusehooge ja stressi ning mõjutavad tervist ja heaolu. Mõju on nii suur, et see võib põhjustada pikki haigusperioode, märgib uurija, Metropolia kutsekooli õpetaja Miia Ojanen.

Uurimises võeti vaatluse alla abielulahutused ja pikaajalised haigusperioodid. Allikaks on statistikaameti aruanded.

Küsimus on tõenäoliselt selles, et pikad tööpäevad mõjutavad pere-elu nii tugevasti, et kannatavad lähisuhted. Pikkadest tööpäevadest ei suudeta kodus taastuda ja see põhjustab nii tülisid kui tervise halvenemist.

Ligi neljandik palgatöötajatest kogeb probleeme töö- ja eraelu kokkusobitamisega. Töö paneb eriti proovile lastega pered, aga ka neid, kes hooldavad lähedasi või elavad paarisuhtes.

Kuigi pere- ja tööelu omavahelise kokkusobitamise raskusi kogevad nii mehed kui naised, põhjustab see probleeme põhiliselt meestele. Põhjus võib olla selles, et naised on probleemide suhtes tundlikumad.

Töö ja pere-elu kokkusobitamise probleemide lahendus sõltub sellest, kuidas töö juures arvestatakse pere olemasoluga. Töö- ja pere-eluga rahulolev inimene on ühtlasi parem töötaja. Töötajate nõrkusehoogudel, haiguspuhkustel ja abielulahutustel on omakorda mõju kogu majandusele.

Tulevikus tekivad probleemid töö ja pere-elu ühitamisel lisaks lastega peredele ja neil, kes tegelevad lähedaste hooldamisega. Kõige raskemas olukorras ongi praegu nn sandwich-põlvkond, kes peab hoolitsema nii oma laste kui vanemate eest. Kuivõrd lapsi saadakse üha vanemas eas, tuleb alaealiste laste vanematel tegeleda üha sagedamini samaaegselt oma vanemate hooldamisega.  Lisaks laste ja vanemate hooldamisele tuleb käia igapäevaselt palgatööl.

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005039944.html

Kommentaarid
(Külastatud 239 korda, 1 külastust täna)