Soomlastele on esitatud arvuti kaudu filmide tõmbamise eest tuhandetesse eurodesse ulatuvaid nõudeid

Soomlastele on esitatud torrenti kaudu arvutis filmide tõmbamise eest tuhandetesse eurodesse ulatuvaid nõudeid. Inimestele saadetakse kiri, kus palutakse maksta 2200 eurot, vahendab Helsingin Sanomat.

Näiteks sai üks Soome pereisa advokaadibüroolt kirja 2200 euro suuruse nõudega selle eest, et BitTorrent tarkvara abil oli internetis tõmmatud ja samal ajal jagatud üht telesarja, millest temal ega tema naisel polnud aimugi. Pärast tuli välja, et laps oli arvutis filme tõmmanud. Selliseid kirju on detsembrikuus saanud paljud soomlased.

Sarnaseid kirju võivad lähiajal saada kümned tuhanded soomlased, kes on enese teadmata netis ebaseaduslikult filme jaganud.

Sellised kirjad on võimalikud tänu juulikuus jõustunud kohtupretsedendile, kus telesarja sarnase jagamise eest mõisteti mängufilmi õiguste omanikule hüvitist 100 eurot ja telesarja õiguste omanikule hüvitist 50 eurot ühe telesarja osa kohta. Kõige suurem kulu on siiski õigusabikulu, kus hüvitise maksja pidi advokaadibüroole Hedman Partners maksma kokku üle 31 000 euro.

Möödunud aastal andis kohus ligi 200 juhtumi korral õiguse nõuda operaatoritelt välja filme jaganud isikute IP-aadressid. Netifoorumites levinud arvamuse kohaselt on Soomes välja nõutud kokku ligi 60 000 IP-aadressi. Kui kõigi nende juhtumite puhul läheb nagu esimesega, siis on võimalik advokaadibüroodel teenida 1,8 miljardit eurot. Selliste juhtumite puhul on iseloomulik asjaolu, et inimesed ise ei pruugi asjast midagi teada.

Kirja teel nõutavast 2200 eurost 900 läheb filmiõiguste omanikule ja 1300 eurot on õigusabikulud.

Juristit löysivät rahastuskeinon: Tuhansia uhkauskirjeitä verkosta sarjoja tai elokuvia ladanneille – “Lakimieheltä on väärin kysyä moraalista”

Ville (nimi muutettu) sai joulun alla kirjeen, jossa häntä pyydettiin maksamaan 2 200 euroa. Perusteena oli hänen perheensä internet-osoitteesta tehty tekijänoikeusloukkaus, jossa verkkoon oli jaettu yhtä tv-sarjaa. Todennäköiseksi syyksi selvisi se, että hänen poikansa oli ladannut tietokoneella sarjan katsottavakseen BitTorrent-vertaisverkko-ohjelmalla, josta Ville ja hänen vaimonsa eivät olleet koskaan kuulleetkaan.

Kommentaarid
(Külastatud 1,070 korda, 1 külastust täna)