Soomlased tahaks tasuta ühistransporti, aga otsustajad on vastu

Soomlased tahaks sarnaselt Tallinnaga tasuta ühistransporti, aga otsustajad on vastu. Tasuta transport tähendaks tõenäoliselt kohaliku maksu tõstmist.

Soome ajaleht Helsingin Sanomat viis üle tuhande Helsingi ja selle ümbruse (Vantaa ja Espoo) elaniku seas möödunud aasta lõpus läbi küsitluse, mille kohaselt enamus, 59% vastajatest pooldab tasuta ühistransporti, nagu see on korraldatud Tallinnas.

Helsingi ühistranspordi ettevõtte HSL-i juht Suvi Rihtniemi ütles asja kommenteerides, et Soomes poleks tasuta ühistransport võimalik veel väga pikka aega. Tema väitel töötab hästi praegune süsteem, kus omavalitsus maksab poole ja kasutajad teise poole.

Tallinnas on elanikele tasuta ühistransport olnud kättesaadav alates 2013. aastast ja see ettevõtmine on olnud edukas. Möödunud aastal avaldatud uurimuse järgi on tasuta transport toonud Tallinnale 25 000-30 000 uut elanikku. Iga elanik omakorda toob linnale aastas ligi 1000 eurot täiendavat maksutulu. Kui varem teenis Tallinna linn ühistranspordi piletitulust 12 miljonit eurot aastas, siis seoses uute elanike lisandumisega on tulu 13-18 miljonit eurot suurem.

Rihtniemi ütles, et kui Tallinna huvi on tasuta ühistranspordi abil saada linnas elavad inimesed oma registrisse, siis Soomes selline peibutus ei töötaks. Helsingi elanikud on valdavas osas kõik juba linna sisse kirjutatud.

Helsingit ja Tallinna ei saa otsustajate hinnangul võrrelda ka seetõttu, et mastaabid on väga erinevad. Helsingi transpordiettevõte teenis 2015. aastal piletitulu 310 miljonit eurot. Ainuüksi Helsingi osa sellest on üle 180 miljoni euro ehk üle kümne korra rohkem kui oli Tallinnas.

Helsingi linn on suurim piirkonna transpordiettevõtte toetaja. HSL vajas 2015. aastal lisaks piletitulule aastas ligi 280 miljonit eurot lisaraha. Helsingi linna osa sellest lisarahast oli 175 miljonit ehk üle 60 protsendi.

Tasuta ühistransport tähendaks Helsingi puhul seda, et linn tõstaks kohalikku maksu ühe protsendipunkti võrra. Helsingi kohalik maks on praegu 18,5%. Üks protsendipunkt tähendaks 135 miljonit eurot.

Helsingi linnapea Jussi Pajunen ütles asja kohta, et tema täiesti tasuta ühistranspordi peale ei läheks. Ka tema arvates töötab hästi praegune skeem, kus poole maksab kinni omavalitsus ja teise poole kasutaja.

Tallinna tasuta ühistranspordi kohta tehtud uuring näitas, et ühistranspordi kasutamine tõusis pärast seda 14%, samapalju vähenes sõiduautodega ja jalgsi tehtud käikude hulk. Tallinnas hakkasid tasuta transpordi eeliseid kasutama põhiliselt noored, vanemaealised ja töötud.

Enemmistö kannattaa maksutonta joukkoliikennettä pääkaupunki­seudulle – Miksi päättäjät tyrmäävät Tallinnassa hyvin toimivan mallin?

Enemmistö pääkaupunkiseudun asukkaista haluaa Helsingin seudulle maksuttoman joukkoliikenteen. HS:n tuoreen mielipidemittauksen mukaan 59 prosenttia Helsingin, Espoon ja Vantaan asukkaista kannattaa maksutonta joukkoliikennettä Helsingin seudun asukkaille. Täysin ilmaista joukkoliikenne ei asukkaille jatkossakaan olisi, sillä he maksaisivat joukkoliikenteestä veroina. Helsingin seudun joukkoliikenteen järjestämisestä vastaavan HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi ei usko, että alueen joukkoliikenne voisi muuttua asukkaille maksuttomaksi.

Kommentaarid
(Külastatud 340 korda, 1 külastust täna)